Januárban hívta össze a BNPI azt az egyeztető fórumot, ahol többek között a települések vezetőivel tárgyaltak arról, hogy miként lehetne úrrá lenni a Mátrában döntően üzleti alapokon zajló különféle versenyek okozta problémákon. Az év eleji megbeszélés után az önkormányzatok összefoglalták az elképzeléseiket, amelyek már a BNIP-nél vannak. Az összesítésükből kiderül: a mátrai települések a technikai sportok, elsősorban az autóversenyek csökkentését tartják a legfontosabbnak.
A versenynaptárral kapcsolatos egyeztetéshez a Magyar Nemzeti Autós Sportszövetség is csatlakozott. A szervezet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságához el is juttatta állásfoglalását, melyben azt közölte, szakmai szövetségként négy autóverseny megrendezését támogatja a Mátrában. Ezek közül három rally, egy pedig hegyi gyorsasági verseny. Ez utóbbinak – a terület terhelhetőségi mutatói miatt – más helyszíneket is keresnek majd.

A javaslatok összesítését végző Szuromi László, a BNPI Mátrai Természetvédelmi Tájegység vezetője elmondta: azt tervezik, hogy a Mátrában lévő védett területek közül már csak egyet, a Parádsasvár és Szuha közötti erdőgazdasági útvonal mintegy 3 kilométeres szakaszát érintené verseny.

A szövetség négy mátrai autóverseny megrendezését támogatja

– A tervek elkészítésekor mind a mátrai településeken élő lakosság tűrőképességét, mind pedig a természetvédelmi és a környezetvédelmi szempontokat figyelembe kellett venni. Ám ezek még csak a technikai sportokat szabályozó elképzelések, és a sokszor nagy tömegeket is megmozgató gyalog- és teljesítménytúrákról, valamint a tájékozódási futóversenyekről még nem is esett szó – tette hozzá Szuromi László, aki hangsúlyozta: biztos benne, hogy megérte felhívni a figyelmet arra, hogy a Mátra terhelhetősége véges.

Szuromi László mindemellett jelentős előrelépésnek tartja, hogy most már sikerült elérniük azt is, hogy egyértelműbbek legyenek a versenymegnevezések. Ennek az az előnye, hogy a rendezvényeiket többféle elnevezéssel szerepeltető szervezőknek esélyük sem marad, hogy kijátszák az engedélyezőket.

Az eddig vázolt versenynaptár-terv még nem végleges. Az ötletek alapján kidolgozott anyagot hamarosan megkapják az érintettek is, akik ezt követően tehetnek észrevételeket.