Pár évvel ezelőtt volt téma Nagy-Britanniában a roncsprémium, amelynek keretében nem csak egyszerű használt autókat adtak le tulajdonosaik megsemmisítésre, de bizony veteránautókat is. Különösen sok a brit autóipar fénykorából származó jármű van közöttük.

Olyan népszerű volt ez az állami szervezésű megoldás, hogy hirtelen nem is tudták hová tenni a sok gépkocsit, amelyeket nem használt repülőterek betonján tárolnak mind a mai napig.

Az újrahasznosítás csak addig ment, amíg magas volt az acél ára, most egyszerűen nem vesződnek ezeknek az autóknak a bedarálásával a magánvállalkozások, hiszen elméletileg nem árulhatnak ki alkatrészeket a roncsokból, és nyersanyagként nem elég értékesek ezek ahhoz, hogy bedarálják őket.

Most egy online petíciót indítottak annak érdekében, hogy a roncsprémium keretében leadott autókat részben vagy egészben megmentsék. Azt akarják elérni, hogy újra értékesíthetőek legyenek ezek az autók, vagy egészben, vagy ha ez nem lehetséges, akkor legalább engedjék meg a veteránautó tulajdonosoknak, hogy alkatrészeket szereljenek le a kocsikról – természetesen térítés ellenében.

Jelenleg senkinek nem hoznak hasznot ezek az autók, amelyek csak a helyet foglalják, tehát pénzbe kerülnek az államnak, ehhez képest bevételhez jutna az állam illetve felszabadulna terület is.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!