Ez a Renault első győzelme 1983 óta, amikor is utoljára Alain Prostnak sikerült franciaföldön győzedelmeskednie. A második helyre a motorcsere miatt hátrébbról rajtoló Kimi Räikkönen hozta célba autóját, míg a bronzérmes helyen Michael Schumachert üdvözölhettük.
“Nagyon büszke vagyok, hogy ma itt nyertem. A verseny elég könnyű volt: az első bokszbeállásokig nyomtam a gázt, majd próbáltam tartani a távolságot, csak néhány kisebb változtatást hajtottam végre az autón. Örülök, hogy ismét nyertem, de ez nem változtat semmit a világbajnokság szempontjából. Elég szép előnyöm van Kimihez képest, de még messze a szezon vége. Bármi történhet és tudjuk, hogy a riválisaink nagyon gyorsak lesznek a jövő heti Silverstone-i versenyen” – nyilatkozta boldogan Fernando Alonso.

Érdekes módon, miközben csapattársaik az első és második helyet szerezték meg, addig mind Giancarlo Fisichella, mind Juan-Pablo Montoya leszerepelt. Az ezen a verseny domináns autókból nem tudták kihozni a maximumot. Fisichella gyengén szerepelt, nem tudott illusztris csapattársa nyomába sem lépni. Munkáját persze nehezítette az első bokszbeállás során az üzemanyagtöltő-cső meghibásodása, majd a második beállás során lefullasztott motor sem segített. Montoya viszont dobogós hely felé tartott, mígnem kétharmad távnál egy hidraulikus probléma lépett fel autójában és emiatt fel kellet adnia a futamot.

A Ferrarinál is hasonló volt a helyzet, hiszen miközben Michael Schumacher tiszta küzdelemben harmadik lett, addig Rubens Barrichello éppen lemaradva az utolsó pontszerző helyről, a kilencedik helyezett lett. “Azt hiszem ma ez volt a legtöbb, amit tehettem. Beragadtam Trulli mögé 18 körön át és így Montoya elment mellettem. Voltak gondjaim a többi autóval, s enélkül a korai beragadás nélkül a stratégiánkkal Kimi elé kerülhettem volna. Valójában ez a verseny arról szólt, hogy a különböző pilóták más és más stratégiával versenyeztek és ma nem nagyon tudtunk lépést tartani az éllovasokkal” – szögezte le Michael Schumacher.

Végre megtört a jég, hiszen Jenson Button megszerezte a BAR első idei pontjait, miután a negyedik helyre kormányozta célba autóját. Sovány vigasz ez a tavalyi konstruktőri második helyezett csapatnak. Takuma Sato nem sok előrelépést mutatott most sem, többször hibázott, végül a 11. helyen kötött ki. A második helyről rajtoló Jarno Trulli sem lehet maximálisan elégedett az általa elért eredménnyel. Az ötödik helyen ért célba egy olyan verseny után, amelyen a Toyota nem tudott lépést tartani a mezőnnyel. Ralf Schumacher hetedik helyével és pontjaival szintén hozzájárult ahhoz, hogy a kölni csapat előrébb léphetett a konstruktőrök között és kielőzte a jobb sorsa érdemes Williams-BMW-t, s így jelenleg a negyedik helyen áll. Az utolsó pontot Jacques Villeneuve gyűjtötte be a Sauberrel.

A Williams versenye katasztrófával ért fel. Úgy tűnik miután a BMW bejelentette, hogy megveszi a Saubert és saját csapatot indít a Formula-1-ben, már nem fordít figyelmet motorjának fejlesztésére a Williams csapat számára. A jövő évi fejlesztéseket már saját csapatának tartogatja, s ez meg is látszik a grove-i csapat eredményességén. Mark Webber a 12., míg Nick Heidfeld csak a 14. helyen ért célba, annak ellenére, hogy egy sor újítást raktak az FW27-esbe.

A Francia Nagydíj végeredménye:

1. Fernando Alonso Renault 1’31″22.233 2. Kimi Räikkönen McLaren-Mercedes + 0’11″805 3. Michael Schumacher Ferrari + 0’21″907 4. Jenson Button BAR-Honda + 1 kör 5. Jarno Trulli Toyota + 1 kör 6. Giancarlo Fisichella Renault + 1 kör 7. Ralf Schumacher Toyota + 1 kör 8. Jacques Villeneuve Sauber-Petronas + 1 kör 9. Rubens Barrichello Ferrari + 1 kör 10. David Coulthard Red Bull Racing + 1 kör 11. Takuma Sato BAR-Honda + 1 kör 12. Mark Webber Williams-BMW + 2 kör 13. Tiago Monteiro Jordan-Toyota + 3 kör 14. Nick Heidfeld Williams-BMW + 4 kör 15. Narain Karthikeyan Jordan-Toyota + 4 kör 16. Juan-Pablo Montoya McLaren-Mercedes + 24 kör 17. Christijan Albers Minardi-Cosworth + 33 kör 18. Patrick Friesacher Minardi-Cosworth + 37 kör 19. Felipe Massa Sauber-Petronas + 40 kör 20. Christian Klien Red Bull Racing + 69 kör A világbajnokság eredménye a Francia Nagydíj után Pilóták: 1. Fernando Alonso 69 pont 2. Kimi Räikkönen 45 pont 3. Michael Schumacher 40 pont 4. Jarno Trulli 31 pont 5. Rubens Barrichello 29 pont 6. Nick Heidfeld 25 pont 7. Mark Webber 22 pont Ralf Schumacher 22 pont 9. Giancarlo Fisichella 20 pont 10. David Coulthard 17 pont Konstruktőrök: 1. Renault 89 pont 2. McLaren-Mercedes 71 pont 3. Ferrari 69 pont 4. Toyota 53 pont 5. Williams-BMW 47 pont 6. Red Bull 22 pont 7. Sauber 13 pont 8. Jordan 11 pont 9. Minardi 7 pont 10. BAR 5 pont

A Formula-1-es mezőny nem pihenhet sokáig, hiszen a jövő hétvégén a Brit Nagydíj következik. A Francia futam az Alonso-Räikkönen párharc jegyében telt, s várhatóan a harc Silverstone-ban is folytatódik.