E 300 BLUETEC – az üzleti kategória legtisztább és legtakarékosabb dízelautója

A Mercedes-Benz által meghirdetett “Road to the Future”, vagyis “Út a jövőbe” kezdetét veszi az új E 300 BLUETEC modellel. Miután a márka az Amerikai Egyesült Államokban sikeresen bevezette a világ első BLUETEC-rendszerű személyautóját, az E 320 BLUETEC-et, amely “World Green Car of the Year 2007” címet nyert a tengerentúlon, most Európában is elérhetővé teszi a világ legtisztább dízelautóját. A Mercedes-Benz az E 300 BLUETEC-et az üzleti kategória legtisztább és legtakarékosabb képviselőjeként kínálja ügyfeleinek.

A BLUETEC elnevezés olyan komplex technológiát jelöl, amely számos egymással összehangolt részből épül fel. Az első fázisban a káros anyagok nyerskibocsátását csökkenti a korszerű belső égésű motor révén. Ezt követően az oxidációs katalizátort és a részecskeszűrőt ruházza fel fontos szereppel, mivel azok szűrik tovább a kipufogógázt. Végül a NOx-tárolókatalizátor és a speciláis SCR-katalizátor (Selective Catalytic Reduction) segítségével közreműködik a nitrogénoxid-mennyiség csökkentésében. Az egyes elemek összehangolt működésének köszönhetően a kipufogógáz valamennyi összetevőjének vonatkozásában mintaszerű értékek állnak elő. A BLUETEC-technológiával fölényesen teljesíthetők az Euro 5, sőt, már az Euro 6 által megszabott NOx-határértékek.

E 350 CGI második generációs közvetlen benzin-befecskendezéssel

A Mercedes-Benz az E 300 BLUETEC-kel egyidejűleg másik új modellváltozattal, az E 350 CGI-vel is bővítette kínálatát. Ennek legfőbb jellegzetessége a sugárirányított égésű, közvetlen benzin-befecskendezésű motor. A korszerű V6-os, amely újszerű égési mechanizmusával és piezo-befecskendezőivel az első volt a maga nemében a világon, 2006. tavaszán ünnepelte premierjét a CLS 350 CGI-ben, és most már mind a népszerű E-osztály limuzin, mind annak kombi változatához rendelhető.

Az E 350 CGI teljesítménye 20 lóerővel nagyobb (215 kW/292 LE) a továbbra is kapható E 350 motorjához képest. Az E 350 CGI maximális forgatónyomatéka (365 Nm) is 15 százalékkal meghaladja az E 350 modell értékét, mégis 10 százalékkal kevesebbet fogyaszt. Számokban kifejezve: az E 350 CGI 6,8 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h sebességre, és mindössze 8,7 liter 95-ös benzint igényel 100 kilométerenként. Mindkét modellváltozat végsebességét elektronikus úton 250 km/h-ban korlátozta a Mercedes-Benz.