Elmondta, hogy a balesetek elkerülése érdekében ilyenkor a járművezőteknek sokkal óvatosabban kell közlekedniük, hiszen sok a figyelmetlen gyerek, az intézmények környékén kialakult torlódás pedig sokakat türelmetlenné tesz.
A szülőknek fel kell hívniuk a gyerekek figyelmét arra, hogy be kell tartaniuk a közlekedési szabályokat. Jellemző ilyenkor, hogy a fiatalok csapatokba verődve mozognak, emiatt pedig figyelmetlenné válnak. Fontos, hogy tudják, akkor is körül kell nézni, ha többen mennek át a zebrán, ugyan olyan elővigyázatossággal kell eljárni, mint ha egyedül lennének. Hamarosan később világosodik és hamarabb is sötétedik, így a láthatóságra is gondolni kell. Szürkületkor ha valaki talpig feketébe öltözik, bizony nehéz észrevenniük az autósoknak.

Első nap a suliban – nagy volt a forgalom a szombathelyi Paragvári iskolánál is hétfő reggel, segítettek a rendőrök. Fotó: Unger Tamás

Ha a gyerek biciklivel jár iskolába (főútvonalon csak 12 éves koruk után hajthatnak egyedül), akkor fontos, hogy a szülők bejárják a diákkal az útvonalat, majd megbeszéljék, hol kell elsőbbséget adni, melyik kereszteződésben milyen szabályok érvényesek. Egy gyakori hiba, hogy sokan bicikliznek a zebrán. Ez pedig tilos, és balesetveszélyes is. A gyalogátkelő előtt le kell szállni a kerékpárról és áttolni azt. Sok fiatal teszi az iskolatáskát például a bicikli kormányára, ez is balesetveszélyes lehet, megboríthatja az egyensúlyt. Szintén sokan viszik barátaikat akár a bicikli vázán, egymásba kapaszkodva. Ezt sem engedik meg a szabályok, nem véletlenül. Egy kisebb hiba is komoly balesetet okozhat.
A szakértő azt mondta, hogy az iskolák környékén kialakuló torlódásokat is könnyen meg lehet előzni. Intelligencia és odafigyelés kérdése – fogalmazott. Nem kell minden áron az iskola kapujában parkolni, sokszor a szülők szabálytalanul is állnak meg. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a vészvillogó senkit nem mentesít a közlekedési szabályok alól, ugyan úgy szabálysértésnek számít villogóval is, ha olyan helyen tesszük ki a gyereket, ahol amúgy nem lehet parkolni. A legjobb, ha belekalkuláljuk a reggeli induláskor azt az 5-10 percet, amit azzal vesztünk, hogy kicsit messzebb parkolunk, és ott engedjük el a fiatalt, vagy ha nem szeretnénk, hogy egyedül sétáljon, akkor közösen sétálhatunk vele az iskoláig.