A SEAT új korszakának kezdete három alappilléren nyugszik, melyek a már jól ismert Ibiza, Leon, és új Altea modellek. Ez a modell egy új jármű koncepciót valósít meg, az MSV-t (Multi Sports Vehicle).

A SEAT Altea innovatív és határozott stílusával gazdagítja az egyterű kompakt autók kategóriáját, ötvözve azt a SEAT modelljeitől megszokott sportos megjelenéssel és vezetési élménnyel. Az Altea magában hordozza a SEAT új vonalvezetésének elemeit. Az autó elején nagy hűtőrács található és meghatározóak a macskaszem alakú első lámpák is.

A Walter de’Silva által megalkotott dinamikus vonal, mely a SEAT jövőbeni modelljeinél is irányadó lesz, jól látható ívben helyezkedik el az autó oldalán az első kerekektől indulva, leereszkedve az ajtók felett egészen a hársó kerékig. Az Altea-design erőssége és sportossága a kompakt méretekben rejlik. Az autó 428 cm hosszú, 177 cm széles, és 157 cm magas, mely tökéletes helyet biztos mind az öt ülésen. A két szintes csomagtartó több mint 400 literes.

A SEAT Altea számos újdonságot tartalmaz, mint például az FSI technológiát, melynek köszönhetően a motorpaletta minden tagja legalább 100 lóerős. A dupla kuplungos DSG váltó, az új fejlesztésű első felfüggesztés, négylengőkaros hátsó felfüggesztés, új elektro-mechanikus szervokormány, független vezető- és utasoldali légkondícionáló, valamint az A oszlopba rejtett – a SEAT által kifejlesztett – ablaktörlő szintén helyet kaptak az Alteában.

A SEAT az Alteával jelentősen előre lépett a motorválaszték terén is. A benzines 150 LE-s 2.0 FSI és 102 LE-s 1.6 motorok mellett, a dízel kínálat 140 LE-s 2.0 16V TDi és 105 LE-s 1.9 TDi motorokat tartalmazza. A kétliteres FSI és TDI motorok a legerőteljesebb motorok, melyekhez hatsebességes váltó párosul. Az FSi erőforrás elérhető lesz 6 sebességes automata és szekvenciális Tiptronic váltóval is, míg az új DSG váltó a TDI motorral lesz rendelhető.

A SEAT Alteára jellemző az átfogó aktív biztonság is: az autóban megtalálható az ABS, TCS, ESP rendszer, valamint egy beépített vészfék rendszer is. A stabilitás és a kifogástalan úttartás garantált, az elektro-mechanikus szervokormánynak és az újonnan fejlesztett futóműnek köszönhetően, melynek része a a SEAT Martorell-I Technikai Központjában kifejlesztett agilis futómű (Agile Chassis) technológia is. Ami a passzív biztonságot illeti, a SEAT Altea lesz az első olyan EU-n belül értékesített SEAT modell, melynél az utas- és vezetőoldali légzsák, az oldal- és fejlégzsák, a három pontos biztonsági öv, a pirotechnikai övfeszítővel ellátott első biztonsági övek, valamint az Isofix rendszer is része az alapfelszereltségnek.

A SEAT Alteát kizárólag a SEAT Martorell-I gyárában gyártják majd és a márciusi Genfi Autószalonon mutatkozik be a világnak.