Az eredmények publikálását követően dr. Andreas Schleef, a SEAT elnöke elmondta, hogy a spanyol márkának a jövőben is az a célja, hogy maximális biztonságot nyújtson. Hozzáfűzte, hogy a biztonság minden autógyártó számára kötelesség és mindegyik SEAT modell maximális biztonságot kell, hogy nyújtson utasai -felnőttek és gyerekek számára egyaránt- valamint a gyalogosok számára is. A SEAT Altea ezzel azt is bizonyítja, hogy a vonzó vonalvezetés és innováció nem összeférhetetlen a maximális biztonsággal.

Az NCAP három kategóriájában az utasvédelem területén az Altea megkapta a maximálisan elérhető 5 csillagot, a gyermekvédelem esetében 4 csillagos volt a teljesítménye a maximálisan elérhető 5 csillagból. A gyalogosvédelem esetében pedig 3 csillagos eredménnyel zárt az Altea a maximális 4 csillagból, ami azért is kitűnő eredmény, mert a megszerzett 22 ponttal ez a SEAT modell érte el kategóriájának legjobb eredményét.

Utas védelem: Az Alteát három különböző teszt során értékelték. A frontális ütközés, és két oldalirányú ütközés eredményeképp 5 csillagos eredménnyel zárta az utasvédelmi tesztet. Az 1.6 literes belépő modell Reference felszereltséggel, melyet a teszthez használtak vezető- és utasoldali légzsákkal, oldal- és függönylégzsákkal, valamint a vezető oldalán a biztonsági öv használatát ellenőrző érzékelővel szerelt. A frontális ütközésnél 16 pontból 14 pontot ért el az Altea, mely során deformálódó akadálynak ütközött 64 km/h sebességgel. Az

oldalütközésnél 50 km/h sebesség mellett- szintén deformálódó akadállyal – a maximálisan elérhető 16 pontot szerezte meg az autó, más szóval a létező legmagasabb utasbiztonságot kínálja. A 29 km/ h oldalirányú ütközésnél, melynél egy fát helyettesítő merev tárgyba ütközött az Altea, megszerezte a maximálisan elérhető 2 pontot.

Gyermek védelem:A SEAT számára fontos a fiatalabb utasok védelme is és a 4 csillagos eredménnyel a legjobbak között foglalja el helyét az Altea.

Gyalogos védelem: Az Altea rendkívüli pontossággal megtervezett front részének köszönhetően a maximális 36 pontból 22 pontot szerzett. Ezzel a kiváló eredménnyel az Altea kategóriájában a legjobbak közé tartozik magas szintű védelmet biztosítva a gyalogosoknak. Fontos megemlíteni, hogy az A oszlop burkolatai alatt elrejtett ablaktörlők elhelyezése jelentősen csökkenti a gyalogosokat érő esetleges fejsérüléseket.