Egy anyuka szerkesztőségünkbe is eljuttatott ironikus hangvételű levele igen vizuálisan jeleníti meg a napokban tapasztalt állapotokat: „Ezúton szeretném megköszönni a Jászkun Volán Zrt. valamennyi munkatársának lelkes és hozzáértő tervezési tevékenységét, mellyel sikerült mintegy ötven ember, többségükben táborozni induló kisgyermek reggeli buszközlekedését emlékezetes kalandtúrává varázsolni. A gondos előkészítő munka eredményeként született döntés értelmében megszüntették a Tiszaligetbe (eddig is mindössze napi két alkalommal) közlekedő K/15-ös járatot, így a maradék egy darab 15-ös, nagyjából harminc fős busz már a buszpályaudvaron megtelt a munkába, illetve táborozni induló, ötven fős, izgatott tömeggel. Eddig a dolgozni járó három-nyolc fő részére K/15-ösként nagy, tágas, csuklós buszokat közlekedtettek, most jött az izgalmas mini.

A valódi kalandok azonban csak a Tisza-hídon átkelve kezdődtek: a szokásos jobbkanyar helyett tovább indultunk a reggeli „csúcsformáját” hozó körforgalom irányába. Kétségbeesve jeleztük az autóbuszvezetőnek, hogy elvétette az irányt, de ő magabiztosan kijelentette, hogy nyártól ez a busz bizony így közlekedik, mert visszafelé még szállnak fel a túloldali megállóban. (Hová? Ide? Az nem fog menni…!) Ám mégis így történt, miután körülbelül tíz perc alatt sikerült visszaevickélnünk a buszmegállóig, valóban várt ott még két pedagógus öt-hat kisgyerkőccel. Ekkor a levegő pártartalma kilencven százalék körüli volt, a levegő összmennyisége pedig nagyjából Fekete Laci egy nagyobb levegővételéhez lett volna elég – mondjuk kifújni már nem tudta volna hely híján. Aztán jött a piros jelzés, a balkanyar a Ligetbe, minden egyes megállónál nagyjából három-négy perces helyezkedés, hogy a leszállóknak adjunk valami kis esélyt a menekülésre. És igen! A végén minden jóra fordult, már 7.55-re megérkeztünk a Campushoz, és új élményeinket megoszthattuk munkatársainkkal. Esetemben főleg a főnököm hallgatta nagy lelkesedéssel a kalandjaimról szóló beszámolót… különös tekintettel arra, hogy a munkaidőm 7.45-kor kezdődik. És még valami: hallottam, amint a hídnál felszálló táborozók vezetője megemlítette a kolléganőjének, hogy másnap huszonöt fős csapattal jönnek. Izgatottan várom, és még egyszer köszönöm! Kalandra fel!”

Nem voltunk restek, és e levéllel megkerestük az említett Jászkun Volán (2014. december 31. óta KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. néven működő cég) illetékeseit. Gágyor Imre szolnoki területi forgalmi igazgató az alábbi közleményt juttatta el a szerkesztőségünkbe.
– A kedves utasnak igaza van, az autóbuszon méltatlan körülmények voltak. Két megjegyzést kívánunk hozzáfűzni a dologhoz. Egyik, hogy az inkriminált járaton általában öt-tíz fő szokott utazni, számukra bőségesen elegendő a midiautóbusz által nyújtott huszonöt fő férőhely (tavaly is midiautóbusz közlekedett ezen a járaton). Hogy egy-egy járaton milyen kapacitású autóbusz szükséges, azt az előző időszak tapasztalatai alapján határozzuk meg. A panaszt tevő gyakorlatilag egy ilyen tapasztalatszerzést írt le, elég szarkasztikus formában. A KMKK Zrt-t akkor lehet jogosan elmarasztalni ez esetben, ha a tapasztalatszerzés eredményére nem reagálna elég gyorsan. Természetesen ezt a kényelmetlen, kellemetlen tapasztalatszerzést el lehetett volna kerülni, meg lehetett volna előzni, ha a tábort szervező vállalkozás tájékoztatta volna a közösségi közlekedés szolgáltatóját arról, hogy egy bizonyos naptól egy bizonyos napig ötven-hatvan fővel több utas lesz a járaton. Sajnos ezt elmulasztotta, és ez is egyfajta tapasztalatszerzés minden nagyobb létszámot érintő rendezvények szervezői számára.

Másnap már nagyobb buszt kerítettek

Gágyor Imre telefonos megkeresésünkre hangsúlyozta, hogy a hozzájuk is beérkezett, illetve a buszvezetők által is megtett jelzés után már másnap nagyobb befogadóképességű járművet helyeztek járatba. Ez elsősorban az utasok, másodsorban a cég érdeke is. A gyermekeiket a tiszaligeti táborba elkísérő szülők – megköszönve a KMKK gyors reagálását – pedig azt jelezték, hogy a cég a 2016-os év forgalomtervezésénél már most vegye figyelembe, hogy mint az elmúlt huszonöt évben minden nyáron, így jövőre is lesz napközis tábor a Tiszaligetben.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!