A Peugeot 407 reklámfilmjéből ismert, különleges, óriás játékautók a filmforgatás óta itt láthatók először testközelből. E rendkívüli kiállítással egyidőben a látogatók által felajánlott kisautókat gyűjtötték össze a szervezők, és október 15-én ünnepélyes keretek között adták át a Szilágyi Erzsébet Gyermekotthon lakóinak.

A látogatók által felajánlott ajándékokon felül a Peugeot Hungária további 1.000.000 forintot adományozott a Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvány részére. A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítványt Prof. Dr. Lozsádi Károly 1991-ben hozta létre, azzal a célkitűzéssel, hogy a veleszületett szívbeteg gyerekek gyógyulását elősegítse, életkörülményeit javítsa.

Magyarországon minden 100-120. gyermek veleszületett szívbeteg, sok esetben a világrajövetelkor azonnali életmentő beavatkozásra, vagy beavatkozások sorozatára van szükség, amit követően a kisgyermek folyamatos orvosi ellátásra és felügyeletre szorul. Egyszerűbb esetekben, például szívritmuszavar esetén a betegség gyógyszeresen is kezelhető – mondta el Dr. Sápi Erzsébet főorvos asszony, az alapítvány jelenlegi elnöke.

A szívbeteg gyermeknél kékülés, fáradékonyság vagy nehézlégzés hívja fel a figyelmet a bajra, viszont nagyon gyakori az is, hogy a gyermek panaszmentes, és egy másik vizsgálat során derül ki a betegség. Csecsemőkorban az is előfordulhat, hogy az addig aktív gyermek látszólag minden ok nélkül bágyadttá válik, izzad, és van ugyan étvágya, mégsem gyarapszik a súlya.

„Az alapítványunk leggyakrabban orvosi eszközök megvásárlására fordítja a felajánlásokat, illetve speciális képzéseket finanszírozunk belőlük. Az ezúttal a Peugeot által felajánlott összegből multifunkcionális kisded-gyermekintenzív ágyat szerzünk be, amelyet kórházunk eddig nélkülözött. Ez a speciális eszköz lehetővé teszi a már nem újszülött, de még egészen pici gyermekek azonnali, helyben történő, a műtőbe szállítás nélküli operációját is, hiszen az ágy dönthető, emelhető és süllyeszthető, infúziós állványokkal és egyéb eszközökkel felszerelt és könnyedén tisztítható.” – tette hozzá a főorvos asszony.

A Peugeot Hungária idén első ízben juttatott támogatást az Alapítványnak. „A 407 és a 407 SW bevezetése kapcsán először arra gondoltunk, hogy milyen jó volna megmutatnunk élőben azokat a hatalmas játékautókat, amiket a filmből már mindenki ismert. Később jött az ötlet, hogy vonjuk be az embereket, mozgassuk meg őket, és segítsünk azokon, akiknek az életben a legfontosabb a játék. Szerettünk volna hozzájárulni a Szilágyi Erzsébet gyermekotthon kis lakóinak jobb körülményeihez, és ebből már azonnal következett a lépés, miszerint járjunk elől mi magunk jó példával, és így buzdítsuk az embereket további segítségre. Így a Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvánnyal kapcsolatunk csak most kezdődött.” – foglalta össze Dominique Dourouze ügyvezető igazgató a jótékonysági akció hátterét.