A Kia Sorento nyerte ezt az elismerést, olyan új pályázókkal szemben, mint a Volkswagen Touareg és a Volvo XC90 és olyan jól bevezetett nevekkel szemben, mint a Land Rover, a Jeep és a Toyota.

A 4×4 Magazine egyik bírája szerint a Sorento sikere a következőkben rejlik: “Mindenkit meglepett, hogy milyen jó tervezésűek a Kia modellek, milyen jól vannak felépítve és legfőképp, hogy milyen kiválóak csúszós, kiszámíthatatlan terepeken. Igen, vannak, akiket a márkanév kápráztat el, akik hagyják magukat félrevezetni, de kihagyják azt a lehetőséget, hogy az egyik legjobb autót vezessék, amely a piacon kapható.”

A versenyben, megelőzve a Mercedes-Benz ML270-t, a Mitsubishi Shogun Sport-ot és a Toyota Land Cruiser-t, a Sorento nyerte a ‘Nagy 4×4’ díjat, és további hat kategóriában is győzött, hogy ezzel megnyerje ‘Az Év Autója’ presztízs díjat. A teljes teszt riport a szeptemberi 4×4 Magazine-ban a következőket összegzi: “ Feltehetően a sportos életstílust kedvelők közül kerülnek ki azok, akiket csábít a Sorento, Azok, akik gyorsan felfedezik azt a minőséget, amely az elsők közé emelte a Sorento-t a 4×4-esek kategóriájában – tágasság, kényelem, a vezetés élvezete, kifinomultság és valódi érték.

A 2002-es év végi bemutatkozás óta, a Sorento azonnal sikeressé vált, elősegítve a Kia piaci helyzetét, mely jelenleg a leggyorsabban növekvő gépkocsigyártó Európában. Az a tény, hogy a Sorento már a bemutatkozáskor választási lehetőséget adott a kézi- illetve az automata váltós változatra, úgy a Turbo diesel mint a benzines esetében, hozzájárult a sikeréhez.

A Sorento világszerte már számos elismerést szerzett, 4 csillagos minősítést kapott a legutóbbi EuroNCAP biztonsági teszten és 5-csillagos minősítést a US-NCAP teszten.