A Saab márkanevet birtokló svéd hadiipari konszern nem bízik az autógyárat birtokló új befektetőben, ezért megvonta tőlük a névhasználati jogot. A kínai tulajdonosok nem vesződnek egy újabb márkanévvel, egyszerűen Nevs 9-3 néven vezetik be újra a piacra autójukat.

Trollhattanben kezdik újra a 9-3-as modell sorozatgyártását lépcsős hátú karosszériával és a korábban az Aero változaton alkalmazott lökhárítókkal, és a pletykákkal ellentétben nem lesz belőle benzinmotoros változat, hanem csak akkumulátoros-elektromos. 300 km-es hatótávolság és elektronikusan korlátozott 140 km/h-s csúcssebesség jellemzi az autót, amelyből éves szinten pár tízezer darabot akarnak készíteni. Később két fontos újdonság lesz, 2019-ben a lítium-ion akkumulátorról grafén akkumulátorra váltanak, és nagyjából ezzel egy időben lesz elérhető a hatótávnövelős változat, amelynek 1200 km-es hatótávolságot ígérnek. Tavaly októberben volt az alapkőletétele a Nevs kínai autógyárának, várhatóan az idei év végére fejeződik be az építkezés, valamikor a jövő év közepén kezd majd termelni a tianjini üzem, amelynek évi 220 000 elektromos autó a kapacitása.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!