Bernd Pischetsrieder a Der Spiegel hírmagazin hétfőn megjelent friss számában a Golf-V vontatott eladási mutatóit arra vezette vissza, hogy a cégvezetés tévesen kalkulálta ki az extra tartozékok felárát.

“A kritika nagy része nem az alapkivitel ellen, hanem a különböző extrákkal felszerelt modellek ellen irányul. Itt hibát követtünk el, ezen változtatni fogunk” – jelentette ki a wolfsburgi konszern elnöke. Mint hozzátette, a tavasz óta a Golfhoz ingyen adott klímaberendezés akció szeptemberben véget ér; utána új felszereltségi variánsokat fognak kínálni a vásárlóknak.

A Volkswagen jelentősen csökkent nyereségéért Pischetsrieder az euróval szemben gyenge dollárt és az USA piacán tomboló árengedmény-háborút okolta. A harmadik ok azonban “házi készítésű” – ismerte el. Ez pedig az amerikai piacon a legfontosabbnak számító két VW-típus, a Jetta és a Passat egyidejű “kiöregedése”.

A következő típusváltás során erre is tekintettel kell majd lenni. Az öt évvel ezelőtt a BMW-től a VW-hoz került szakember bejelentette: az amerikai piacon mutatkozó veszteségek lefaragása érdekében a konszern Mexikóba telepíti át a Jetta típus gyártását; ezáltal az ottani gyártókapacitás évi 150 ezer darabbal növekszik.