Innen szép nyerni

Az 1982-ben létrehozott L’Aventure Peugeot a 210 éves márka minden relikviáját gondozza, a kerékpároktól kezdve a kávé- és borsőrlőkön át a női fűzőkig, fő profilja azonban természetesen az automobil. A 6000 négyzetméteres gyári múzeummal persze nem ér véget a szervezet tevékenysége. Az Armand Peugeot dédunokája, a vállalat mai képét megformáló Pierre Peugeot által létrehozott intézmény (amelyet jelenleg Pierre fia, Xavier Peugeot gondoz) nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy hozzájáruljon a világszerte fellelhető több millió idős, youngtimer vagy veterán korú Peugeot működőképes állapotban tartásához. Ennek érdekében korabeli alkatrészek páratlanul gazdag kollekcióját hozták létre, jelenleg közel 100 évre (a Peugeot 201-esig) visszamenőleg találunk eredeti, vagy azzal megegyező minőségben utángyártott, a szervezet tanúsítványával igazolt alkatrészeket.

Gyári segédlettel kelnek új életre a jobb sorsra érdemes veteránok

A L’Aventure Peugeot tehát igazi kincsestár azok számára, akik maguk újítják fel öreg Peugeot-jukat, a szervezet azonban tisztában van azzal, hogy nem mindenki rendelkezik az ehhez szükséges idővel vagy szakértelemmel. Az ő kedvükért indították el restaurátori szolgáltatásukat, megkezdve az arra érdemes öreg Peugeot járművek felkutatását és helyreállítását. A teljes körű dokumentációval, valamint eredetigazolással ellátott veteránok szabadon megvásárolhatók lesznek.

A szakemberek számára nincs menthetetlen Peugeot. A kezdeti tapasztalatok szerint igen élénk lesz a kereslet

A feladat egyébként nem új, hiszen a L’Aventure Peugeot régóta vállalja magángyűjtők autóinak részleges vagy teljes felújítását. A különbség az, hogy az új projektben nem „hozott anyagból” dolgoznak, hanem a felújítás alanyát is maguk szerzik be: az ügyfél kulcsrakész veteránautót kap, természetesen a megfelelő szervizháttérrel együtt. A projekt referenciamunkája egy Peugeot 205 GTI lesz. A 130 lóerős, 1,9 literes motorral felszerelt autó kellőképpen megfáradt állapotban érkezett a sochaux-i műhelybe, a projekt bőségesen ad majd munkát a szerelőknek, karosszérialakatosoknak, kárpitosoknak és a szervezet egyéb szakértőinek.