Az URH-rádiók beszerzése függőben van, ám más híradás-technikai eszközök vásárlására a tárca több tender elindítását tervezi. A közeli hetekben döntenek a honvédelmi tárcánál arról, hogy a már szerződött mennyiség mellett rendeljenek-e 2005-re további mintegy 400 katonai terepjárót a honvédség számára. Bese Ferenc, a HM beszerzési hivatalának vezetője kérdésünkre elmondta: a tárca 2004-re és 2005-re már rendelt 200, illetve 60 különböző típusú katonai terepjárót a Rába Járműgyártó Kft.-től, amelynek ellenértékeként két év alatt mintegy 8 milliárd forintot fizet. A honvédség igényeit látva a győri cég ezt kiegészítő szándékkal készített el egy újabb, 9,6 milliárd forint értékű, 400 gépjármű leszállítására vonatkozó ajánlatot 2005-ös teljesítési időpontot megjelölve, amelyet nemrég Juhász Ferenc honvédelmi miniszter elé terjesztettek.

A tárca egyes szakértői azt valószínűsítik, hogy az ajánlat elfogadása elsősorban azon múlik, hogy lesz-e elegendő pénz az újabb megrendelésre, miközben a HM a korábban tervezettnél várhatóan lényegesen kisebb összegből gazdálkodhat jövőre.

A HM másfél évvel ezelőtt kötött egy tizenöt évre szóló keretmegállapodást a Rábával, amely a honvédségi gépjárműtender keretén belül a legértékesebbnek számító katonai terepjáró kategóriát nyerte meg. Az autóbusz kategóriában a HM 2005-ben egy tucat új gépjármű rendelését tervezi az Ikarus Trade Kereskedelmi Kft.-től a már megkezdett program folytatásaként. Ezzel szemben továbbra sincs előrelépés a közúti összkerék-meghajtású járművek kategóriájában. Ezt az Iveco Spa. nyerte meg, ám a pályáztatásból kizárt Ikarus Holding Rt. megtámadta az eredményt, s a jogi eljárás máig nem zárult le.

A honvédség másik nagy beszerzési programjával összefüggésben egyelőre nincs előrelépés az URH-rádiók vásárlása ügyében sem. A tendernyertes norvég Kongsberg Defence vállalat az első 334 eszközt az idén áprilisban szállította le, ám a honvédség nem vette át a szállítmányt, mert a rádiók nem feleltek meg bizonyos – a szerződésben rögzített – követelményeknek. A Kongsberg év végére ígérte a hiányosság pótlását, ám ennek teljesítéséig nem lehet szó újabb megrendelésekről – fogalmazott Bese Ferenc. Ugyanakkor az URH-rádiók mellett a honvédség más híradás-technikai fejlesztéseket is tervez, s ezzel összefüggésben több új tender meghirdetését tervezi. A teljes híradó-fejlesztési program értéke elérheti a 100 milliárd forintot, amelynek első ütemeként a HM a közeljövőben négy új közbeszerzési eljárást hirdet meg, amelyek keretében a tárca többféle eszközt és rendszerintegrációs szolgáltatást rendelne meg. A tárca korábban szándékozott elindítani az eljárásokat, de ezt részben az is hátráltatta, hogy nem jelent meg időben a hadiipai eszközök beszerzésekre vonatkozó új kormányrendelet. Mindenesetre a tenderek tervezete elkészült, s az előkészítésébe külső és belső szakértőket is bevontunk annak érdekében, hogy teljesen nyílt versenyfeltételeket tudjunk biztosítani, így a jogszabály megjelenését követően gyakorlatilag azonnal elkezdhető a tendereztetés – tette hozzá a HM beszerzési hivatalának vezetője.