Nehezen megközelíthető helyszínekre is képes eljutni a Nissan megrendelésére a Navara pickup alapján megépített EnGuard nevű jármű, amelynél extra nagy méretű terepabroncsokat használnak, ezért 5 centivel kellett megnövelni a hasmagasságot és kerékjárat-szélesítéseket is alkalmazni kellett. A szélesítések közötti fellépő peremére fényvisszaverő csíkot tettek, hogy rossz látási körülmények között is könnyen észrevegye azt az ember.
navara3
A platót két darab, hátrafelé kihúzható fakkal töltötték meg, itt kaptak helyet a rádiók, kötelek, balták és egyéb, a mentéshez használt orvosi felszerelések. Az elektronikus eszközök rögtön töltést is kapnak. Van még egy DJI Phantom 4-es drón is a fedélzeten, az akár 6 km-es magasságig használható, egy feltöltéssel mintegy 30 percig repülni képes gép a plató oldalfalból előbújó monitorra küldi a képét. Ez az előzetes felderítés nagyban megkönnyíti a nehéz terepen a mentők dolgát, hiszen célirányosan tudnak eljutni a segítségre szorulóhoz.
navara2
Van még a fedélzeten (a plató utastér felőli végén) egy összesen 7 darab, egyenként 2 kWh kapacitású akkumulátorból álló telep, amellyel akár háztartási eszközök (elektromos kéziszerszámok) is működtethetőek huzamosabb ideig. Ezeket nem kell külön tölteni, hanem a 2,3 literes, 190 lóerős turbódízel folyamatosan tölti ezeket menet közben.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!