A zuffenhauseni autógyár szponzorálásának köszönhető az élő közvetítés, amelyet a rádióban az SWR2 adón, illetve a televízióban a 3Sat csatornán (mindkét esetben 18 órai kezdettel) követhetnek majd figyelemmel az érdeklődők. Az ARD egyes programjában az eseményt ugyanaznap este késleltetve, 23:45-től sugározzák. Ezenkívül a koncertet világszerte számos televízió- és rádióállomás átveszi majd.

A közvetítés előtt és után egy kis „kedvcsináló” műsor vetítenek az Aula Paulo VI. csarnokból, a pápai állam legnagyobb fogadóterméből, amelyben utalnak majd arra, hogy a Porsche a közvetítés fő szponzora.

A szentatya születésnapi koncertjének közel 90 perces programjában a hangszeres zenetörténelem különböző korszakainak és irányzatainak mesterművei szerepelnek. Ezeket a világ számos pontjáról érkezett fiatal művészek adják majd elő. A nemzetközi zenei elit utánpótlását a 26 éves venezuelai karmester, Gustavo Dudamel és a 27 éves amerikai hegedűscsillag, Hilary Hahn képviseli majd.

A koncert hangulatának megfelelő kereteket egy ünnepélyes nyitány (Canzona noni toni a 12) és egy finálé (Sonata 13) adja majd. Mindkettő a XVI. századi mester, Giovanni Gabrielli műve, aki a velencei Basilica di San Marco orgonistája volt. Az előadás csúcspontja pedig Mozart Nr. 3 G-dúr hegedűversenye (KV 216) lesz, amelyet Albert Einstein egyszer „csodaként” jellemzett. Ezt követi Antonin Dvořák utolsó szimfóniája, az e-moll (op. 95) kilences szimfónia, vagyis az „Új Világ” szimfónia. Mindmáig ez a szimfónia a XIX. század egyik legnépszerűbb műve. A koncerthez kapcsolódóan XVI. Benedek pápa egy rövid köszönőbeszéddel fordul majd a művészek és a vendégek felé, valamint a világ minden részén a nézőkhöz és a hallgatókhoz.

„A Porschénál a művészetek és a kultúra támogatása fontos része társadalmi elkötelezettségünknek. A születésnapi koncert nem csak Benedek pápának ajándék, hiszen egyúttal sok millió embert szórakoztat majd világszerte az esemény. Ezenkívül ez remek lehetőség, hogy a fiatal generációkat utánozhatatlan körülmények között az igényes zene felé közelebb vigyük. Vállalatunk számára nagy megtiszteltetés, hogy az SWR-t és kiváló szimfonikus zenekarát ebből az egyedülálló alkalomból támogathatja”, mondta a Porsche igazgatótanácsának elnöke, Dr. Wendelin Wideking.