Fotó: Juhász-Léhi István / Napló

– Apám is ilyen volt, ám a fiamra nem nagyon ragadt mindez, őt a számítógép érdekli – derül ki. És hogy miként jött a modellezés?
– A fiam 12. születésnapja közeledett, és azon gondolkodtam, hogy mit is kellene venni neki – emlékezett János a kezdetekre. – Olyan dolgot szerettem volna, ami valamilyen szinten engem is érdekel. Így jött az RC autó! Vettem egyet, elkezdtem szerelgetni, építgetni, és rájöttem, hogy nagyon jó kis autó ez, és még jól is néz ki. Ez lett a gyerek ajándéka, de vettem magamnak is egyet. Így kezdődött.

Aztán Cseresnyés János vett még egyet és még egyet, mert ahogy mondja, „az egyik szebb volt, mint a másik”. Mindig is szerette a szép versenyautókat, járt autóversenyekre is korábban sokat.
– Kicsiben élem ki magam! De úgy is, amit az igazi autón nem lehet – fogalmaz. – Az utcai autókon sok tuning nem engedett, vagy engedélyeztetni kell. Itt meg azt csinálok, amit akarok, és úgy néz ki, ahogy akarom.

Az első autója egy robbanómotoros 1:10-es méretarányú DTM Mercedes volt. János eladta, szebbet akart és csinált egy újat. Ez hat éve volt, és egészen döbbenetes, de mára 182 autónál tart.
– Számomra az a lényeg, hogy szép legyen az autó a polcon – mutatja. – Azóta sokan keresnek meg, hogy rakjak össze nekik egy-egy autót.
Mutat egy japán Tamiya modellautót. – Ez a cég kiadja az üres karosszériát matricaszettel, amiből egy elektromos autó építhető. Ezt festeni kell, matricázni. Rengeteg kiegészítő kerül rá ezután, ami gyárilag nincs hozzá. Sok mindent kézzel készítek. Ez más anyagból van, mint a Wartburg. Az egykori keletnémet autó pet műanyag, és magyar gyártmány. Sok mindent lehet venni ebben a műfajban: gumit, felnit, imitált féktárcsát – teszi hozzá.

Visszakérdezek a kollekcióra: igen, országos szinten is komoly gyűjtemény a közel 200 autó, számításai szerint az első ötben benne van. Persze vannak olyanok, akik titokban tartják gyűjteményüket, nem beszélnek róla…
– Bármilyen furcsa, de nincs kedvencem, mindegyiket egyformán szeretem – mondja. – Viszont olyan van, ami hiányzik a gyűjteményből, mert mára elérhetetlen. Egy 25 éve gyártott Tamiya modellről van, ami már akkor limitált volt. Ez beszerezhetetlen számomra…
János a hobbija kapcsán nem tervez, nincsenek vágyai. Csinálja a folyamatban lévő autókat.
– A feleségem nehezen viseli a hobbimat, de valamilyen szinten beletörődött – árulja el mosolyogva. – Hogy miért? Az autók három szobában vannak becsben tartva…