A Golf GTI már régóta valódi kultusztárgynak számít. A GTI rövidítés a Grand Tourismo Injection-t takarja. Alig hihető, hogy már 30 év telt el azóta, hogy az ős Golf GTI 1976. júniusában, a hockenheimi versenypályán bemutatkozott az autós újságírók előtt. Akkor még néhány kritikus hangot is lehetett hallani, többen azt is kétségbe vonták, hogy a homologizációhoz, azaz a motorsportban a regisztrációhoz szükséges minimálisan előírt mennyiséget, 5.000 autót egyáltalán el tudják adni.

A kérdés hamar eldőlt: a próbaszéria gyártásának elindulása után alig néhány nappal már valamennyi modell elkelt, s megkezdődhetett a sorozatgyártás, a Golf GTI pedig meghódította az autópályákat. Abban az időben, amikor a középosztály autói alig érték el a 165 km/h végsebességet, a Golf GTI rendhagyónak bizonyult, s egyre gyakrabban tűnt fel a gyors sportautók és a nehéz luxuslimuzinok visszapillantó tükreiben, amelyeket addig csak a parkoláshoz használtak. A Golf GTI egy csapásra létrehozott egy új járműosztályt, a kompakt sportlimuzinok osztályát.

Aki Golf GTI-t vezet, tisztában van azzal, hogy egy olyan státusszimbólum kormánykereke mögött ül, amelyből megjelenése óta több mint 1,6 millió példány kelt el világszerte, s amely a sportos kompakt autók ikonjává vált.

2006. február 10. és március 26. között az AutoMuseum Volkswagenben egy speciális kiállítás tekinthető meg, amely az immár ötödik generációs wolfsburgi sikertípus legszebb példányait mutatja be, köztük az 1986-os A-csoportos rali-világbajnokság győztes modelljét, illetve néhány, a GTI-rajongók által készített, egyedi kialakítású darabot. Az AutoMuseum Volkswagen a hét minden napján, még ünnepnapokon is délelőtt 10 és este 18 óra között várja a látogatókat.

A múzeum címe:
AutoMuseum Volkswagen
Dieselstraße 35.
38446 Wolfsburg

http://automuseum.volkswagen.de