Összesen 3 Volkswagen Race-Touareg versenyautó indult a 2005 januári Dakar Ralira a Volkswagen felkészülését szolgáló versenyen. Az Egyesült Arab Emirátusokban zajló UAE Desert Challenge futam egészen extrém körülmények között zajlott, 45 Celsius fok fölötti átlaghőmérséklet ellenére a dízelüzemű modellekkel indulók között Juha Kankkunen és a társpilóta, Juha Repo, az első, – összesítésben pedig a harmadik – helyen álltak, egészen a harmadik szakaszig.

A finn páros dobogós helyét mindössze az hiúsította meg, hogy a negyedik és az utolsó szakszon négyszer süllyedt autójuk a puha homokba, ahonnan csak nehézségek árán tudtak szabadulni.

A második Race-Touaregben ülő páros, a 2001-es Dakar győztes Jutta Kleinschmidt és olasz társpilótája Fabrizia Pons kiválóan vezetett, így csak egyszer kényszerült megállásra, amikor homokba ragadtak a Moreeb sivatagban, később így nem sikerült dobogós helyez elérniük.

Bruno Saby és Michel Périn, a harmadik Race-Touareg pilótái noha megnyerték a prológ futamot, a befecskendező rendszer hibája miatt kerültek hátrányba, majd mivel autójuk elakadt, így szintén nem kerültek a dobogóra.

A Dubai megmérettetés tapasztalatai azonban hozzájárulnak ahhoz, hogy a Volkswagen még felkészültebben álljon rajthoz a Dakar Ralin.