Hányszor írtunk már róla! Tervezik… szervezik… készül… épül… És most itt van. Meleg lesz a szívünk tája, ahogy körülnézünk. Birtokba vehették már a gyermekek Magyarország első közlekedési játszóterét! A XIII. kerületi Béke úti lakótelepen, a Gyermek-téren szabályos városka létesült. Mintegy 16 000 m2 területen 2000 m2-nyi aszfaltút kering, szabályszerűen alkotva körforgalmat, egyirányú utcát, zsákutcát, ellátva szabályos, beépített zebracsíkozású gyalogátkelőhelyekkel…

Rendőrfülke nyúlik a magasba, amelyből szakképzett úttörő-rendőrke kezeli a szabályos forgalmi lámparendszert. A gyerekeknek 9, lábbal hajtható, az igazit utánzó kisautó, tizesével a tricikli, kerékpár, roller, sőt még 30 bukósisak is a rendelkezésükre áll, hogy a valóságot idéző körülmények között ismerkedhessenek a valóságos forgalom szabályaival.

Egy kép a kerületi fiatalok nagy értékű hozzájárulásáról. A Mávaut kiszesei 500 munkaórát fordítottak a tízezer forint értékű kis – pedálokkal működő - „Panoráma” autóbusz elkészítésére. És készül már a második is... Egy kép a kerületi fiatalok nagy értékű hozzájárulásáról. A Mávaut kiszesei 500 munkaórát fordítottak a tízezer forint értékű kis – pedálokkal működő – „Panoráma” autóbusz elkészítésére. És készül már a második is…

Nagy jelentőségű dolog ez. Hiszen tudjuk, hogy a közlekedési erkölcs elsajátítását kicsinygyerek-korban kell elkezdeni. Ehhez pedig semmi sem adhat jobb segítséget, mint ha a valósághoz hűen mutatják be, eljátszatják a gyermekekkel a közutakon előforduló helyzeteket. A rendőrség 40 úttörőből külön tanfolyamon közlekedési járőröket képezett ki, akik négy elméleti és a parkban folytatott két gyakorlati foglalkozáson olyan ismereteket szereztek, hogy elláthatják itt  a játszótéren a forgalom irányítását. Ehhez „rendőri felszerelést” fognak kapni, amelyből a kis rendőrsapkák már itt is díszlenek a jövő rendőrtisztjeinek fején.

Apró-cseprő nehézségek még adódnak. Nincs még készen a gondnoki iroda, a két kis garázs, amelyek mellé még kis javítóüzem is épül majd – remélhetőleg ez év végéig. És jó lenne módot találni arra, hogy az egész területet kerítéssel lássák el, ami nagyon megkönnyítené a park szervezett igénybevételét. Mert az a terv, hogy legalább a XIII. kerületi iskolák minden osztálya egy évben egyszer itt kapjon szervezett gyakorlati oktatást az osztályfőnöki órákon immár kötelező „közlekedési szabályok” tantárgyból. És itt kell megjegyeznünk, hogy – bocsánat a szóért – már kicsit telhetetlenek is vagyunk. Mert az lenne jó, ha a fővárosban hamarosan legalább annyi közlekedési játszópark lenne, amennyi kielégítené az összes fővárosi iskolák igényeit, és hasonlók épülnének az ország minden nagyobb városában.

A kijelölt átkelőhelyen a gyalogosoknak kell előnyt adni! A kijelölt átkelőhelyen a gyalogosoknak kell előnyt adni!

A XIII. kerületi Tanács és a közlekedésrendészet vezetői, íme bebizonyították, hogy ez nem is lehetetlen. A KISZ és a Hazafias Népfront patronálásával a kerület lakói 300 000 forint értékű társadalmi munkával segítették a park létrejöttét. A kerületi vállalatok is kitettek magukért. A KPM Autófenntartó Ipari tröszt anyagi támogatásával az I-II-IV-V-VII. sz. Autójavítók és a Mávaut fiataljai ragyogó kisautókat készítettek, de került ide autócska a Csavarárugyár kiszesei és a 9. sz. Iparitanuló Intézet növendékei kezéből is. Az Ikarus a forgalomirányító gombát, az ÁFOR miniatűr benzinkút-állomást, az OKISZ felszereléseket, a Hungária Ktsz bukósisakokat, a XIII. ker. Vendéglátó kis tejcsárdát, az Állami Biztosító kerékpárokat adott, épített a gyermekeknek. Köszönet érte.

Úttörő közlekedési járőrök rolleren vezették a megnyitó ünnepség felvonulását. Nézzük meg az új típusú forgalmi lámpát: ennek jelzéseit a színtévesztők is felismerik... Úttörő közlekedési járőrök rolleren vezették a megnyitó ünnepség felvonulását. Nézzük meg az új típusú forgalmi lámpát: ennek jelzéseit a színtévesztők is felismerik…

Reményi-Gyenes István
Váradi Ibolya, Csuzi Zsuzsa, valamint MTI – Patkó Klára és Tormai Andor felvételei

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!