A Suzuki azonnali hatállyal kivonul a maláj autópiacról, idén már nem árultak autókat a márkakereskedői, és a helyi autógyártás – amelyet a Proton és Lotus márkák tulajdonosa, az állami tulajdonban lévő DRB Hicom cég végzett annak Pekan városában található üzemében – is leállt. A márkakereskedők azonnali hatállyal Proton képviseletek lettek, az autótulajdonosoknak nem kell aggódniuk, továbbra is biztosítják majd a gyári minőségű alkatrészeket és a garanciális kötelezettségeket is.

Ez egyébként nem jelenti azt, hogy lemond a japán cég a Malajziai piacról, sőt, a Protonnal most megkötött megállapodás értelmében még az év vége előtt elkezdik egy új, Suzuki fejlesztésen alapuló típus sorozatgyártását – várhatóan a Celerio átmárkázott megfelelőjéről beszélünk -, ezen felül pedig a maláj cég hozzáférést kap a japánok fejlesztéseihez, legyen szó padlólemezről, motorokról, egyéb technológiákról. A Suzukinak mindössze 29 márkakereskedése volt Malajziában, a Proton kereskedőhálózata viszont 202 értékesítési/252 szervizponttal rendelkezik, ezen a hálózaton keresztül sokkal nagyobb darabszámban tudja majd értékesíteni autóit a japán cég. A Protonnak elsősorban miniautókra és 1,0 literesnél kisebb motorokra van szüksége, de nagyobb járművekre is kiterjed majd az együttműködés.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!