Utána érdeklődtünk, szűkebb hazánkban milyen esetekben kapnak a közlekedésben résztvevők gyakran büntetést. Az olykor megdöbbentő összegek, a különféle tételek rengetegében és a bonyolult rendszerben való eligazodásban Meggyesfalvi Tamás rendőr alezredes, a Heves Megyei Rendőr- főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője volt portálunk segítségére. Az osztályvezetőtől megtudtuk, a bírságtételek 2012 óta, a szabálysértési törvény életbe lépése óta nem változtak.

A rendőrség célja nem a büntetés, hanem a balesetek megelőzése, a személyre szóló prevenció és az, hogy minél többen betartsák a szabályokat Fotó: MW A rendőrség célja nem a büntetés, hanem a balesetek megelőzése, a személyre szóló prevenció és az, hogy minél többen betartsák a szabályokat Fotó: MW

– Nincs ezen a téren nagy módosulás, inkább a közlekedők hallanak újabb és újabb bírságokat, ugyanis elég bonyolult lett a rendszer. Régen csak a figyelmeztetés, a helyszíni bírság és a szabálysértési feljelentés létezett. S a rendőr és a szabálysértési hatóság differenciált, hogy mennyi helyszíni bírságot szab ki. Most sokrétűbb a helyzet. Közlekedési szabálysértésnél, szabályszegéseknél helyszíni bírság, szabálysértési eljárás, közigazgatási bírság a kiszabható szankció. Az intézkedések 70 százaléka utóbbi alá tartozik – tájékoztatott az alezredes. – A fix bírságoknál nincs mérlegelési lehetőség. Ittas vezetésnél közúti gépjárműveknél 0,25 százalék véralkohol érték alatt közigazgatási bírságot szabnak ki: 0,15 alatt ez 30 ezer forint, 0,15-0,25 között 100 ezer forint. Ittas vezetésnél még az is lényeges, hogy közigazgatási bírság esetében nem veszi el a rendőr a jogosítványt, büntetőfeljelentésnél, 0,25 százalék felett viszont igen – tette hozzá. Azt is közölte: hiába tudja mindenki, hogy zéró tolerancia van érvényben, még mindig sokan ülnek alkoholos állapotban a volán mögé. Tavaly 40, tavalyelőtt 41 esetben történt ittas vezetés miatt baleset.

Megtudtuk: gyorshajtás miatt is gyakran bírságolnak megyénkben. A bírság 30 ezertől 300 ezer forintig terjed. A rendőr alezredes egy fontos dologra is felhívja a figyelmet: – Helyszíni bírság esetén sok alkalommal kapunk olyan levelet, hogy enyhítsünk a bírság összegét, mert nem úgy történt, ahogy az a rendőrségi határozatban van. Fontos tudni, hogy ha az állampolgár aláírja a helyszíni bírságot, ezzel tudomásul veszi és elismeri a szabálysértést, illetve a büntetés mértékét, onnantól kezdve vége az intézkedésnek, fellebbezésnek már nincs helye. A helyszíni bírságot a postán be kell fizetni.

Hozzátette: – Külföldiek esetében ez a helyszínen is történhet. Náluk van lehetőség, hogy visszatartsuk az illetőt a bírság megfizetéséig. Az autópályán több alkalommal tartunk kivezetéses ellenőrzést, olyan helyszínen, ahol lehetőség van a pénzváltásra, viszünk ki a gazdasági igazgatóságról pénztárost, s a helyszínen készpénzben be tudja fizetni a bírságot, néhány percen belül lerója a büntetést és haladhat tovább.

A szakember tájékoztatójából kiderült: a biztonsági öv használatának elmulasztása (a lakott területen kívül 10, lakott területen belül 15, az autópályán 20 ezer forint) és a mobiltelefon használata vezetés közben (a helyszínen 10, szabálysértési eljárásban 20 ezer forint kell befizetnünk) olyannyira gyakori, hogy sokszor a rendőri kapacitás szab csak ennek határt. Annyira elterjedt szabálysértésről van szó, hogy napi rendszerességgel előfordul. Heves megyében minden évben van több olyan baleset, amelynél kétséget kizáróan meg lehet állapítani, hogy az okozta, nem kötötték be magukat.

Zárszóként Meggyesfalvi Tamás kiemelte: a rendőrség célja nem a büntetés, hanem a balesetek megelőzése, a személyre szóló prevenció és az, hogy minél többen betartsák a szabályokat, s ezáltal kevesebb tragédia történjen.

Bírság gyalogosnak, biciklisnek

Ha közlekedési bírságról beszélünk, akkor általában arra gondolunk, hogy az autósokat büntetik. A közlekedésbiztonsági szakembertől megtudtuk: a gyalogosoknál és a kerékpárosoknál az ismerethiány okoz sokszor gondot. Előbbiek esetében az úttest szabálytalan igénybevétele gyakori, utóbbiaknál pedig, főként vidéken, a láthatósági mellény hiánya. Esetükben a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt a bírság 5-50 ezer forintig terjedhet.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!