Összegyűjtöttük a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője segítségével, hogy milyen közlekedési helyzetekre készüljenek a volán mögött ülők. Autós szakembereket pedig arról kérdeztünk, hogyan készítsük fel a járművünket az őszi közlekedésre.
Az ősz beálltával kedvezőtlenebbé válnak az út-, az időjárási és a látási viszonyok, melyekkel minden közlekedőnek tisztában kell lennie. Fontos, hogy a járművezetők mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel az esetleges ködös, esős időjárásra.

Fotó: ADAC

Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző ráfutásos balesetek. Az őszi időszakban még fokozottabb figyelemmel kell közlekedni a „zebrák”, iskolák, buszmegállók környékén, a figyelmetlenül úttestre lépő gyalogosok miatt.
Az úttestre lehullott falevelek jelentős közlekedésbiztonsági kockázatot jelenthetnek több okból is. A nedves falevelek következtében az úttest olyan csúszóssá válik, mintha jeges lenne. A veszély másik oldala, hogy a falevelek eltakarhatják a közúti jelzéseket és elfedhetik az úthibákat, köztük a mély kátyúkat is.

A hajnali fagyok szintén komoly veszélyt jelentenek, hiszen jeges foltok alakulhatnak ki az utakon, veszélybe sodorva az óvatlan sofőröket. Érdemes figyelmet fordítani a tapadási viszonyok váratlan megváltozására, különösen a hidakon, felüljárókon, árnyékos területeken, vagy éppen erdős útszakaszokon.
A sofőrön kívül az autót is fel kell készíteni a megváltozott időjárásra, így érdeklődtünk a Körös Autócentrum szervizénél, mit javasolnak a közlekedőknek az autójuk őszi felkészítésével kapcsolatban. Fontosnak tartják az autó fényszórói működésének és a gumiabroncsok kopottságának ellenőrzését, az esetlegesen hibás izzók cseréjét. Az ablaktörlő lapátok épségének és a szélvédőmosó működésének ellenőrzését, valamint az ablakmosó és hűtőfolyadék szintjét és fagyállóságát.

Az őszi időjárás az autók fényezését és a kárpitot sem kíméli. Mit tehetünk az autó fényezésének megóvása érdekében? – kérdeztük a békéscsabai Tornado autómosó szakembereit. A fényezés megóvása érdekében egy speciális viaszréteg felvitelét javasolják, amitől az eső lepereg a felületről, és a sár is nehezebben tapad meg rajta. Sok autón már műanyag a fényszórók burkolata, ami idővel megkopik, és lemattul, amik miatt a fényszórók már gyengébben világítanak. Ezért a jobb látás érdekében a műanyag fényszórók polírozását is javasolják, hogy a fény ereje és iránya ne csökkenjen.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!