Mivel Loeb 2013-ban mindössze néhány ralin vesz majd csak részt, így ennek a világbajnoki címnek még nagyobb az értéke, hiszen valószínűleg ez az utolsó számára. Ez lett volna az utolsó alkalom arra is, hogy riválisai versenyben előzzék meg a francia klasszist, de ez már nem fog összejönni nekik. Loeb és csapata maradéktalanul boldog lehet, hiszen a Citroen is megszerezte a konstruktőri világbajnoki címet Strasbourgban.

„Hihetetlen. A rali elején megálmodtuk ezt a pillanatot, ami már két éve is megtörtént velünk. Ismét megszereztünk egy győzelmet és a világbajnoki címet ezek előtt a csodás emberek előtt. Lehetetlen ennél jobbat elérni, ez az álom egész hétvégén a rajongóink szeme előtt lebegett. Nem hittük el, hogy milyen jó a hangulat itt két éve, akkor is és most is fantasztikus.” – nyilatkozta meghatódva az immár kilencszeres világbajnok ralis klasszis.

A dobogó két maradék helyén a fordos Jari-Matti Latvala és Loeb márkatársa, Mikko Hirvonen végeztek. Bár mindketten kitűnő eredményt nyújtottak az aszfaltos futamon, egyikőjük sem tudta igazán megszorongatni a hazai vizeken evező Loeb-öt. Kettejük közül Latvala állt közelebb ahhoz, hogy utolérje a 38 éves franciát, de szombat reggel hibázott és ezzel elszállt minden reménye a Ford finn pilótájának és kénytelen volt beérni az ezüstérmes hellyel.

Mikko Hirvonen akkor nyugodhatott meg végleg, mikor az őt üldöző Petter Solberg karambolozott Fordjával szombat reggel, mert ekkor már rivális nélkül maradt a bronzérmes helyen. A Citroen Junior csapatában versenyző Thierry Neuville pályafutása legszebb eredményét érte el a negyedik helyével. A belga pilóta sokáig a dobogós helyezettekre is veszélyt jelentett, de később egy megpördülés és egy büntetés miatt sok időt és pozíciókat vesztett. Az utolsó nap a többszörös gyorsasági szakasz győzelmek segítették vissza a negyedik helyhez úgy, hogy közben Mads Östberget és Dani Sordót is kielőzte a fiatal tehetség.

Östbergnek így az ötödik hely jutott, míg Sordo – a tavalyi Francia Rali második helyezettje – autójának törött szervókormányzása miatt kénytelen volt feladni a ralit. Ott Tanak gyűjtötte így be a hatodik helyet, ráadásul a fiatal észt pilóta lett a meglepetés Power Stage-győztes is, ezért ő kapta a három bónuszpontot a győzelemért. Tanakot márkatársa, Jevgenyij Novikov követi a hetedik helyen. Chris Atkinson a nyolcadik helyével lett a legjobb Minivel versenyző pilóta. Őt Martin Prokop és Sebastien Chardonnet követi az utolsó két pontszerző helyen. Utóbbi a Francia Autómobil Szövetség támogatottja, amivel Loeb és Ogier nyomdokaiban jár.

2012-es Francia Rali eredménye

1. Sebastien Loeb Citroën DS3 3:32:53,0 2. Jari-Matti Latvala Ford Fiesta RS 3:33:08,5 3. Mikko Hirvonen Citroën DS3 3:33:37,1 4. Thierry Neuville Citroën DS3 3:34:00,3 5. Mads Östberg Ford Fiesta RS 3:34:09,4 6. Ott Tanak Ford Fiesta RS 3:35:20,9 7. Jevgenyij Novikov Ford Fiesta RS 3:38:44,6 8. Chris Atkinson Mini Cooper WRC 3:39:35,4 9. Martin Prokop Ford Fiesta RS 3:41:39,8 10. Sebastien Chardonnet Citroën DS3 3:41:52,7

A következő világbajnoki ralira két hetet kell várnunk, hiszen ezúttal tavasz helyett ősszel, 2012. október 18-21. között kerül megrendezésre az Olasz/Szardínia Rali. 2010-ben nem került be a versenynaptárba ez a verseny. 2011-ben Loeb elsöprő győzelmet aratott ezen a ralin. A második helyezett Mikko Hirvonen lett, s emellett megszerezte a Power Stage-győzelmet és az azért járó három pontot. A bronzérmes helyen a félgyári Citroennel versenyző Petter Solberg ért célba.

A világbajnokság állása a Francia Rali után:

Pilóták 1. Sebastien Loeb Citroën WRT 244 pont 2. Mikko Hirvonen Citroën WRT 173 pont 3. Jari-Matti Latvala Ford WRT 133 pont 4. Mads Östberg Adapta WRT 125 pont 5. Petter Solberg Ford WRT 119 pont 6. Jevgenyij Novikov M-Sport Ford WRT 69 pont 7. Thierry Neuville Citroën Junior WRT 53 pont 8. Martin Prokop Czech Ford Rally Team 42 pont 9. Ott Tanak M-Sport Ford WRT 34 pont 10. Dani Sordo Mini WRC Team 31 pont Gyártók 1. Citroën WRT 388 pont 2. Ford WRT 255 pont 3. M-Sport Ford WRT 137 pont 4. Citroën Junior WRT 72 pont 5. Adapta WRT 71 pont 6. Qatar WRT 63 pont 7. Mini WRC Team 26 pont 8. Brazil WRT 20 pont 9. WRC Team Mini Portugal 4 pont 10. Czech Ford Rally Team 2 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!