A Blaupunkt (kék pont) navigációs készüléke már a teszt elején összeszedett egy fekete pontot. Nem tudtam bekapcsolni, hiába nyomtam a kék középső gombocskát serényen, semmi sem történt. Csatlakoztattam a hálózati töltőre, ekkor hirtelen életre kelt, s a kijelzőn megjelenő kis ikon szerint – legnagyobb meglepetésemre – 60%-os töltöttségi állapotban volt az akkumulátor. Spongyát rá, gondoltam, de nem. Legközelebb már „élesben” hagyott cserben a kis német csodamasina. Éppen indultam volna haza, az ismeretlen kellős közepéből, amikor ismét nem tudtam bekapcsolni. Sebaj, nálam volt az autós töltő, de ez sem segített, nem működött. Hazaérve ismét a 220 volthoz csatlakoztattam, s ekkor – mintha előtte semmi sem történt volna – újraindult. A töltőn hagytam egy éjszakán keresztül, s ezek után ez a hiba már nem jelentkezett többet. Valószínűleg az lehetett a probléma okozója, hogy nem kapta meg az üzembehelyezés előtti, kb. 14 órás teljes töltést az akkumulátor, ami ennek hiányában nem volt a helyzet magaslatán. További negatív észrevétel, hogy a készülék promóciós szövegében feltüntetett „Önt mindig házszámpontossággal vezeti el céljához…” rész nem fedi teljes mértékben a valóságot, ugyanis a magyarországi térképszoftver hagy némi kívánnivalót maga után. Budapest utcáinak többségét ugyan ismeri a szoftver, de itt is találni „üres foltokat”. Teljesen más a helyzet, ha vidékre utazunk, itt ugyanis csak néhány nagyobb utcát, teret ismer név szerint a TravelPilot, azokat is inkább a megyeszékhely nagyságú városokban.

Az érem másik oldala

Ezek voltak a főbb hátrányai, melyeknek zöme némi plusz fejlesztéssel vagy térképfrissítéssel a közeljövőben kiküszöbölhető. Mindezek ellenére roppant okos és felhasználóbarát a Blaupunkt terméke. Egyszerűen beállítható, kezelhető menürendszerét gyorsan megszerettem, legyen szó útvonalopciókról, a fényerő beállításáról vagy hangerő-szabályozásról. A jól leolvasható ábrák mellett kifejezetten vezetőorientált a hangos útbaigazítás. Miután beállítottuk a kívánt nyelvet, megadtuk az úti célt, máris segítségünkre siet egy kedves női hang, mely olyan instrukciókkal lát el, mint például: „200 méter után forduljon balra”. A készülékbeGPS-vevőt (Global Positioning System) integráltak, ami lehetővé teszi a kézben történő kényelmes barangolást is. Érintőképernyőjén megfelelően nagy betűk és ikonok jelennek meg, de némi odafigyelést igényel ezek nyomkodása, ugyanis ha csak egy másodperccel is tovább tartjuk ujjunkat a kívánt betűn, akkor az rögtön kettőt ír be a keresendő város vagy utca rubrikájába.

Megvegyem?

Összességében korrekt navigátorral volt dolgom. Ha figyelembe vesszük azt, hogy 29 európai ország térképét tartalmazza a csomag, megkapunk hozzá minden autós kiegészítőt, SD (Secure Digital) memóriakártyával bővíthetjük, vagy akár MP3-formátumú zenefájlok lejátszására is képes (csak a TravelPilot Lucca MP3 esetében – 149 990 forint), s mindezt bruttó 114 990 forintos ajánlott fogyasztói áron kínálják, akkor kedvező vételről beszélhetünk. Versenyképes ár, magas technikai színvonalú termékkel kombinálva. Akik útjaik többségét Budapesten teszik meg, vagy sokat járnak külföldre, azoknak mindenképpen jó vétel lehet. Egy kisebb kirándulás alkalmával teszteltem Szlovákia útjain is, ahol elsőrangúan navigált, s kiváló minőségű vétel segített az eligazodásban még árnyékolt, hegyes-völgyes szakaszokon is.

Kisokos magyar módra

A legújabb és legkeresettebb térképszoftver az iGO. Választhatunk Magyarország, Kelet- vagy Nyugat-Európa, illetve Európa teljes térképe közül, melyek ára 26 900-tól 73 900 forintig terjed. A szoftver kiemelkedő tulajdonsága, hogy 240×240 –től egészen 640×480-as képernyőfelbontásig kompatibilis a kézi számítógépekkel. Ez széles körű felhasználást tesz lehetővé, illetve technikai szempontból is előremutató megoldás. Több mint 20 000, úgynevezett „hasznos helyet” ismer a rendszer, melyek között benzinkutakat, szállodákat, vagy éppen éttermeket is megtalálhatunk. Az iGO Magyarország 3600 település utca- és házszámszintű navigálására képes, ami a többpontos útvonaltervezéssel és a 2D illetve 3D nézetekkel valódi navigációs élményt nyújt. Aki 2005-ös iGO Magyarországgal rendelkezik, az most ingyenes szoftverfrissítést kap, vagy bármely más iGO-termék vásárlása esetén 10 000 forintos kedvezményben részesülhet, amennyiben leadja kártyáját blokkal és az eredeti dobozzal együtt. A forgalomban lévő kézi számítógépek többségével kompatibilis az iGO, de vásárlás előtt kérdezzünk rá, vagy keressük fel a gyártó honlapját, ahol részletes leírást találunk a támogatott készülékek listájáról.

Már mobillal is

Azoknak sem kell elkeseredni, akik ódzkodnak a PDA-tól és a különböző térképes szoftverektől, hiszen immár a mobiltelefontól is kérhetünk útbaigazítást. Egyszerű, kényelmes megoldás, s a legnagyobb előnye, hogy mindig kéznél van. Magyarországon jelenleg egyedül a Pannon kínál ilyen jellegű szolgáltatást, Pannon Navigátor néven. A Nokia és a Sony Ericsson bizonyos típusú telefonkészülékeivel kompatibilis a rendszer. Ehhez azonban szükségünk van egy navigátorcsomagra is, amely Bluetooth GPS-t, akkumulátortöltőt, hálózati adaptert, autós töltőt, MMC-kártyát szoftverrel és telefontartót is tartalmaz. Összesen 38 300 forintot kell mindezekért fizetni, ebben azonban még nincs benne a térképhozzáférés és az adatforgalom díja. A térképhozzáférés a szoftvert elindítva – az 5 napos díjmentes időszak lejárta után – rendelhető meg 1 napra, 1 hétre vagy 1 hónapra. Ezen belül kérhetünk csak Magyarországra vonatkozó navigációt, de felár ellenében 21 európai ország utcaszintű térképével is kiegészíthető a rendszer. Ezek ára a kért időintervallum és az adott ország vagy kontinens térképének függvényében 380-tól 3830 forintig terjed. A mobil szett érdekessége, hogy akár GPS nélkül is képes két manuálisan meghatározott pont között az útvonal megtervezésére, s további előnye, hogy nem kell külön navigációs rendszert beépíteni az autóba, illetve a gyalogos közlekedéshez is kényelmesen használható. Átlagsebesség, érkezési idő és „érdekes helyek” funkcióval is bír a kék virágszirmos forgalmazó terméke. Ennek segítségével autószervizt, rendőrséget, gyógyszertárat kereshetünk, vagy akár a leghíresebb műemlékeket is megtalálhatjuk. A térképes útvonal és az aktuális pozíció megjelenítése mellett nyilakkal, magyar nyelvű felirattal, valamint hangjelzéssel irányítja a vezetőt letérésnél, kanyarodásnál, irányváltásnál. A Pannon Navigátor használati feltétele a GPRS/EDGE vagy 3G-lefedettség, melyen az útvonaltervezéshez és navigációhoz szükséges térképrészletek töltődnek le.