Ha az autóvezető látja a veszélyt, akkor időben tud rá reagálni. Ez az elgondolás a Ford még fejlesztés alatt lévő okosfényszórójánál, amely a navigációs rendszer és kamerák adataira támaszkodva képes befolyásolni a fényszóróból kijövő fénykéve irányát illetve alakját.

A navigáció igazából csak az autó által ismert utakon jön be a képbe, azaz nem egyedül az eltárolt térképre támaszkodik a számítógép, hanem megjegyzi a gyakran használt útvonalakat, és az általa megjegyzett GPS-koordinátákat a térképpel egyeztetve világít be a kanyarokba és világítja meg a kereszteződéseket. Ezenkívül infrakamerával figyeli a jármű előtti területet, és ha ott embert vagy állatot érzékel, akkor azt egy külön fénynyalábbal megvilágítja – egyszerre 8 külön „célpontot” tud követni a rendszer, akár 120 méteres távolságban. A németországi Aachenben található fejlesztőközpontban kidolgozott új okosfényszóróról annyit mondanak a sajtóközleményben konkrét évszám említése nélkül, hogy az a közeljövőben kerül majd sorozatgyártású autóba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!