A VW-leány Skodától kiindult ügynek sajtójelentések szerint akár hetven érintettje is lehet a konszern vezetésében, és szálai az IG Metall szakszervezethez, sőt egyes hírek szerint magához Gerhard Schröder kancellárhoz vezetnek. A botrány azt követően robbant ki, hogy múlt kedden a VW feljelentést tett a braunschweigi bíróságon Helmuth Schuster, a Skoda június közepén elbocsátott személyügyi vezetője ellen. A vád: korrupció, csalás és hűtlen kezelés. A menedzser állítólag kenőpénzeket fogadott el a VW indiai partnereitől, szemet hunyt közvetlen munkatársai sikkasztásai felett, valamint saját gépjárműimportőr céget működtetett Indiában és Angolában, amelyek áron alul jutottak hozzá VW gépkocsikhoz.

A sajtó találgatásai szerint a vezetőt a VW belső ellenőrzése már hetekkel ezelőtt lebuktatta: vélhetően sietős elbocsátásának is ez állt a hátterében. A botrány csütörtökön vett újabb fordulatot, amikor váratlanul lemondott posztjáról Klaus Volkert, az üzemi tanács elnöke, felügyelőbizottsági tag. Döntését a vezető életkorával indokolta, ám a sajtó találgatásai szerint a háttérben ugyancsak a VW belső vizsgálata áll. A Der Spiegel információi szerint az ellenőrzés során olyan jelekre bukkantak, amelyek szerint Helmut Schuster és Klaus Volkert közösen tulajdonolt egy a Skodának beszállító csehországi céget. A Wirtschaftswoche értesülései szerint mindez ugyanakkor csak a jéghegy csúcsa: érintett lehet az ügyben Jürgen Peters felügyelőbizottsági tag, az IG Metall szakszervezet első embere, Sigmar Gabriel volt alsó-szászországi miniszterelnök, sőt állítólag Gerhard Schröder kancellár, egykori felügyelőbizottsági tag is tudott a visszaélésekről. Utóbbi nyilatkozatban cáfolta a lap állításait, és jogi ellenlépéseket helyezett kilátásba.

Bernd Pischetsrieder, a VW első embere eközben a hét végén független vizsgálatot rendelt el, amelynek lebonyolítására felkérte a KPMG könyvvizsgáló céget. Hogy a botrány merre görög tovább, jelenleg nem tudni, mint ahogy egyelőre az sem ismert, hogy mekkora kár érte a VW-t. Egy biztos: ha a botrány továbbgyűrűzik, az akár a cégvezetés bukását is eredményezheti.