A Ford vezető szerepet vállalt a simTD (Safe Intelligent Mobility – Biztonságos, Intelligens Mobilitás) közúti tesztjében, amely az eddigi legnagyobb, e témájú kísérlet Németországban. A Ford által kifejlesztett intelligens technológiák lehetővé teszik, hogy az autók valós időben kommunikáljanak és információkat osszanak meg egymással, valamint az úthálózat infrastruktúrájával, így figyelmeztetve a veszélyekre a többi közlekedőt.

A Ford a Frankfurt közelében található Friedbergben, a simTD közúti tesztjén mutatta be legmodernebb járműkommunikációs technológiáját. A Ford Európai Kutatóközpontjában, Aachenben dolgozó mérnökök jelentősen hozzájárultak a simTD kutatási projekthez; részt vettek a simTD teszt-platformok kidolgozásában, amelyek több mint 20 funkció bemutatását és tesztjét szolgálják, méghozzá most első ízben valós körülmények között. A simTD kutatási projekt 2008-ban indult útjára az autó-autó és autó-infrastruktúra kommunikációs rendszerek kifejlesztésére, aminek révén javulhat a közlekedés biztonsága és a meglévő úthálózat-infrastruktúra működésének hatékonysága – ezzel együtt pedig akár a forgalom áramlása és a CO₂-kibocsátás mértéke is.

“A beszélő autók többé már nemcsak a gyerekfilmekben léteznek; az ötlet minden eddiginél közelebb áll ahhoz, hogy valósággá váljon a Fordokat vezetők számára.” – fogalmaz Martin Wiecker, a Ford globális vezetősegítő és aktív biztonsági berendezésekkel foglalkozó részlegének fejlesztőmérnöke. „A Ford már jó ideje foglalkozik az autó-autó és autó-infrastruktúra kommunikáció kutatásával, ami minden közlekedő számára egyformán előnyt jelenthet mind a biztonság, mind pedig a kényelem szempontjából.”

Aachenben, az Európai Kutatóközpontban a Ford éppen az Elektronikus Féklámpa fejlesztésén dolgozik, korábban pedig részt vett az Akadályjelző Rendszer és a Forgalmi Jelzés Asszisztens programokban is. A Ford olyan rendszereket fejlesztett ki, amelyek – vezeték nélküli kommunikációs hálózatok segítségével – nagy sebességű adatátvitelt tesznek lehetővé az autók között, illetve a járművek és az országúti infrastruktúra között. Az autósok így azonnali figyelmeztetést küldhetnek a mögöttük haladók számára, ha váratlanul veszélyhelyzet áll elő, esetleg megváltoznak az útviszonyok vagy a közlekedési szabályok; ebben az autóba épített eszközök segítik őket, például a radar, a fényérzékelő vagy a kamera.

Az Elektronikus Féklámpa az autó-autó kommunikáció eszköze; a rendszer lényege, hogy az elöl haladó autó egy esetleges vészfékezés során üzenetet küld a mögöttes forgalom számára. Az elöl haladó autó fedélzeti berendezései érzékelik, ha a vezető erőteljesen fékez, és azonnal üzenet küldenek, amelyben szerepel a jármű pozíciója, sebessége, iránya és a lassulás mértéke; ezt az üzenetet a mögöttes forgalom autói veszik és dekódolják. Ha ezek az autók úgy érzékelik, hogy vezetőjük semmilyen elkerülő intézkedést nem kezdeményez, akkor látható és hallható figyelmeztetést küldenek számára, jelentősen csökkentve ezzel a balesetek kockázatát. Mindez különösen fontos, ha rosszak a látási viszonyok, túlságosan sűrű a forgalom, vagy kanyargós az út.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!