Mintha félmunkát végeztek volna a Citroën mérnökei, vagy csak nem jól használják a kabrió jelzőt. Ilyen és ilyesféle gondolatok motoszkálnak az ember agyában, amikor meglátja a Citroën DS3-as kabriót. Feltéve, hogy észreveszi azt. Amiatt, hogy épp csak a tető közepét és a hátsó szélvédőt alakították át vászonalapúra, nem nagyon lehet felismerni az altípust.

Magát a DS3-ast már messziről kiszúrja az ember a forgalomban, olyan erősen világítanak a függőleges LED-pajeszok, de a kabrióságra csak az extra kis méretű hátsó szélvédő utal. Pedig a maga nemében remek kis szaladgálós autóról van szó, csak épp rosszkor dobták piacra. Ez nem nyári kabrió, amiben az ember a napfény simogatását élvezi. Ellenkezőleg: a DS3 Cabrio ősszel, télen és tavasszal képes a nyitott autózás élményét nyújtani.

Inkább kék, mint sportos a belső, de azért egészen hangulatos Inkább kék, mint sportos a belső, de azért egészen hangulatos

Egy kabrió, nem csak a nyári napokra

Annak köszönhetően, hogy a tető oldalfalait meghagyták, örvendetesen kevés a zavaró turbulencia az utastér első két sorában, és hátul is ki lehet bírni különösebb frizurakárok nélkül a dolgot. Nyugodtan feltehetik a kérdést, de hát akkor miért kellett az egész karosszériát átszabni, miért nem csak a tetőlemezt váltották ki elhúzható vászonnal? A válasz egyszerű: ha csak a tető vízszintes része van nyitva, az esetben városi tempóig lehet kényelmesen élvezni a nyitott autózást, egyébként dobhártyaszaggató turbulenciák lépnek fel az utastérben. Azonban az az extra 20 centi, amennyivel a hátsó szélvédő lehajtásával lejjebb kerül a hátsó tetőperem, már elég ahhoz, hogy úgy áramoljon a levegő akár sztrádatempónál is, hogy ne jelentkezzen ez a zavaró hatás. Érzésre feltekert fűtés és megfelelő öltözet mellett nagyjából fagypontig különösebb fenntartások nélkül lehet kabriózni az autóval, egy normál kabriónál 10-15 fok körül szokott véget érni ez a tartomány. Az egyedüli zavaró dolgot csak a kevésbé következetes tetőmozgatás jelenti: becsukáshoz ugyanis végig a gombon kell tartania az embernek a kezét, míg nyitáshoz elég háromszor megnyomni a kapcsolót ahhoz, hogy a három fázison végigmenjen a vászon.

Jól tartanak az ülések, de a vastag támla mögött nehéz beszállni hátra. Nyitott tetővel elfér az ember feje a második sorban Jól tartanak az ülések, de a vastag támla mögött nehéz beszállni hátra. Nyitott tetővel elfér az ember feje a második sorban

Agilis viselkedés, miniatűr csomagtér

De az oldalfalak megtartásának van egy másik előnyös hatása is, mégpedig az, hogy a karosszéria nem lett érezhetően puhányabb a háromajtósnál. A tesztautóban a jelenleg választható legerősebb, 156 lóerős, 1,6-os benzines turbómotor dolgozott, amihez érthető módon elég kemény felfüggesztést adnak. Utóbbi már csak azért is hasznos, hogy a 17 colos felnikre húzott gumik épségének megőrzése miatt a hirtelen felbukkanó kátyúkat ki lehet kerülni, arról nem is beszélve, hogy nagyon élvezetesen lehet terelgetni a kis kocsit a kanyarokban. Virgonckodhat a hátsó rész, de ettől nem kell feltétlenül megijedni, ez még nem megpördülés, épp csak egy kicsit hamarabb irányba áll a gép. A kormányzás pontos, a fék jól adagolható. A vezetési élményt a franciásan kissé akadozva és a műfajhoz képest meglepően lassú szinkronokkal ellátott váltó rontja, de határozott kezeléssel ezen úrrá lehet lenni.

Elölről nagyobb a nyílás, mint hátulról, de innen se lehet megpakolni a gyűszűnyi rakteret Elölről nagyobb a nyílás, mint hátulról, de innen se lehet megpakolni a gyűszűnyi rakteret

Egy kicsit a hangulatról is: jópofa volt a kék belső, nem csak a műszerfal dekorbetétjét, de az üléseket is ilyen színű bőrrel vonták be, ami a mai ezüst/szürke világban üdítő kivétel. Az már sokkal bosszantóbb, hogy nincs igazán csomagtér, és azt a keveset se lehet megpakolni. Le lehet ugyan dönteni a hátsó támlát, de elöről a B-oszlopok és az első ülések közti rés a szűk keresztmetszet, úgyhogy ez se jelent megoldást a problémára. Nagybevásárlás? Felejtős, még a napi élet árucikkeivel is meg kell szenvedni, ha máskor nem, a kiszedéskor, hiszen aki él az autó sportos vezethetőségével, az bizony elég hamar átrendezi a csomagtartó tartalmát is.

Kabrió üzemmódban csak a külső tükrökből tájékozódhatunk a mögöttes történésekről Kabrió üzemmódban csak a külső tükrökből tájékozódhatunk a mögöttes történésekről

TETSZETT
– erős motor
– jó vezethetőség
– hangulatos belső

NEM TETSZETT
– kemény futómű
– tetőmozgatás
– használhatatlan csomagtartó

Összegzés
Merev karosszériájával és bivaly motorjával még vászontetősként is forró ferdehátú maradt a DS3-as, tehát igazán nem kell szégyenkeznie. Lehetett volna azért átgondoltabb a kabriósítás, a csomagtartóhoz nem lehet hozzáférni.

Citroën DS3 Cabrio THP 155
Összlökettérfogat: 1598 cm3
Hengerek/szelepek: S4/16 turbó
Max. teljesítmény: 115 kW (156 LE) 6000/perc
Max. forgatónyomaték: 240 Nm 1400/perc

Hossz./szél./mag.: 3948/1715/1458 mm
Tengelytáv: 2452 mm
Nyomtáv elöl/hátul: 1465/1467 mm
Fordulókör: 10,4 m
Saját tömeg/teherbírás: 1250/444 kg
Csomagtér: 245 l
Üzemanyagtank: 50 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 7,4 s
Max. sebesség: 210 km/h
Város/országút/vegyes: 8,0/4,8/5,9 l/100 km
Tesztfogyasztás: 5,8 l/100 km
CO2-kibocsátás: 137 g/km
A modell alapára: 5 290 000 Ft (1.2 VTi Design)
A tesztelt verzió ára: 6 759 000 Ft

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!