Menetpróba Az új BMW 5-ös

2010. február 17. (szerda) Tóth Zoltán Zsolt
Amióta világ a világ, a BMW képviseli a sportos, a Mercedes pedig a komfortos irányvonalat. Ám az új 5-ös sorozat könnyen felboríthatja a megszokott erőviszonyokat a felső-középkategóriában!
 • A+
 • A-
 • P
 • @>
 • |<

Elődjével szemben nem ellentmondásos az új 5-ös formája. 58 mm-rel hosszabb, 14 mm-rel szélesebb és 4 mm-rel alacsonyabb, de a korábbinál nehezebb is az autó Elődjével szemben nem ellentmondásos az új 5-ös formája. 58 mm-rel hosszabb, 14 mm-rel szélesebb és 4 mm-rel alacsonyabb, de a korábbinál nehezebb is az autó

Az 5-ös BMW hatodik generációjának olyan fejlett az elektronikus agya, hogy szerintem még a fondorlatos női logikát is képes megérteni. Ezek után már nem olyan nagy kunszt, hogy gond nélkül alkalmazkodik a vezető pillanatnyi elvárásaihoz. Úgy értem, a menetpróba tapasztalatai alapján a bajor limuzin kényelme és kifinomultsága akár a Mercedes E-osztályéval vetekedhet, miközben többé-kevésbé megmaradt tősgyökeres BMW-nek. A leendő tulajdonosoknak pedig nem kell túl sokat gondolkodniuk ehhez, elég az extralistán beikszelni a nyolcfokozatú automata sebességváltóval, adaptív lengéscsillapítással és négykerékkormányzással együtt rendelhető DDC menetdinamika-szabályozót.

Nemcsak kívül, hanem belül is érezni a 7-essel való rokonságot, presztízsautóhoz méltó az utastér Nemcsak kívül, hanem belül is érezni a 7-essel való rokonságot, presztízsautóhoz méltó az utastér

Biztonságos és kényelmes utazóautó
Komfort vagy Normál állásban az 5-ös szenvtelenül nyugodt stílusban falja a kilométereket: motorja higgadtan válaszol a gázpedálon leadott utasításokra, és szelíden biztosítja teljesítményét, de ilyenkor a DSC menetstabilizáló rendszer egyébként is riadókészültségben áll. Közben a váltó lágyan cseréli az áttételeket, a kormányzás könnyed és komótos, az úthibák többségéről pedig tudomást sem vesz, magabiztosan siklik át rajtuk az autó.

Analóg mutatók digitális háttérrel Analóg mutatók digitális háttérrel
Széria i-Drive, feláras menetdinamika-szabályozó Széria i-Drive, feláras menetdinamika-szabályozó

 

 

 

 

 


Biztonsági arzenálja csakugyan impozáns, gyakorlatilag minden elérhető hozzá, amit ma a BMW nyújtani tud. Immár városi forgalomban is használható a radaros sebesség- és követésitávolság-tartó automatika, mivel teljesen állóra tudja fékezni a kocsit. Nem fog azonban vészfékezni helyettünk, de a balesetveszélyes helyzetekre jó előre figyelmeztet az autó, és szükség esetén lassítással mérsékli az ütközés erejét. Kamera figyeli a sebességkorlátozó táblákat és a holttérben tartózkodó járműveket, a kormány vibrálása pedig jelzi, ha véletlenül kitérünk a sávból – persze a szemünket ritkán kell levennünk az útról, hiszen a Head-Up Display a szélvédőre vetíti a fontosabb információkat. Sötétben intelligens fényszóró, valamint gyalogosfelismerő funkcióval ellátott éjjellátó berendezés segítheti a vezető dolgát, de a parkolás sem volt még ilyen könnyű: akár térhatású képet is kaphatunk az autó közvetlen környezetéről, sőt, az autó képes a megfelelő parkolóhelyet felfedezni, majd oda magától betolatni.

A 2968 mm-es tengelytáv (+80 mm) a legnagyobb a kategóriában. Elöl-hátul nagyvonalú a helykínálat, az ülések kényelmesek A 2968 mm-es tengelytáv (+80 mm) a legnagyobb a kategóriában. Elöl-hátul nagyvonalú a helykínálat, az ülések kényelmesek

 

 

 

 

 

 

Eleven sportszedán vagy tágas üzleti limuzin?
A menetdinamika-szabályozó Sport, vagy még inkább a Sport+ üzemmódja azonban fel­ébreszti az 5-ösben szunnyadó bestiát! Harapósabbá válik és szenvedélyesen pörög fel a motor, padlógázra hátba vág a gyorsulási erő, a kormány mögötti billentyűkkel is vezérelhető váltó pedig gyorsabb kapcsolásokkal, határozottabban teszi a dolgát.

Vezetéstámogató berendezések hada segíthet Vezetéstámogató berendezések hada segíthet
Csökken a kormány szervorásegítése, s ezzel párhuzamosan bekeményít a futómű, így precízen fűzhetjük ívről ívre a gépet. Bátran támadhatjuk a kanyarokat, mivel a 7-es sorozattól származó igényes, kettős keresztlengőkaros első és több lengőkaros hátsó felfüggesztéssel nagy sebességnél is stabilan fordul, a négykerékkormányzásnak köszönhetően pedig agilisnak és fordulékonynak érződik a BMW. A menetstabilizátor nagyobb játékteret enged a vezetőnek, de a bátrabbak akár teljesen ki is kapcsolhatják. Azt hiszem, a többségnek elég is ennyi a boldogsághoz. Ám az új 5-öst mindezekkel együtt sem érezni olyan sportosnak, mint a régit. A vezetési élmény valamivel sterilebb.     
Ahogy maga a formaterv is. Bizonyára szívesen feledné már a Chris Bangle-korszakot a BMW, csakhogy ez nem is olyan egyszerű. Bár az amerikai „fenegyerek” legtöbb munkája, köztük a hamarosan kifutó 5-ös is erősen megosztotta a közönséget, az eladásokat tekintve mégis az egyik legnépszerűbbnek bizonyult a sorozat 38 esztendős történetében. Bangle-nek szerintem is voltak ugyan emberiségellenes vizuális merényletei, de nekem az E60-as speciel kifejezetten tetszett, így aztán az F10-es kódjelű hatodik generáció fellépését elég visszafogottnak tartom. Nincs meg benne az a fajta egyediség és provokatív stílus, ami elődjét jellemezte.
Az 520 literes csomagtartó pont akkora, mint korábban. Az 520 literes csomagtartó pont akkora, mint korábban.
Aki viszont éppen emiatt tartózkodott az 5-östől, most bizonyára örömmel fogadja, hogy a BMW visszatért hagyományaihoz, s egy mérsékelten sportos megjelenésű üzleti limuzinnal állt elő.
Ennek megfelelően az utasteret is olyan igényesen rendezték be, mint a főnök irodáját – a televízió, a DVD-lejátszó és a csúcsminőségű hifi mellett még teljes körű Internet-elérés is lehet a kocsiban. A modern technika jól megfér a sportosan elegáns környezetben, a korábbinál tágasabb belsőt kellemes formák és színek, igényes anyagválasztás és gondos kidolgozás jellemzik.

Hatékony dinamika: teljesítmény +, fogyasztás –
A menetpróbán 535i és 530d modelleket sorakoztatott fel a BMW, dugig tömve extrákkal. A maga nemében mindkét háromezres, soros hathengeres turbómotor fantasztikus és lehengerlő menetteljesítményekkel ruházza fel a kocsit. Nagyon becsapja viszont a sebességérzetünket a puhán és halkan suhanó 5-ös, hiába sprintel hat másodperc alatt százra, nem tűnik olyan gyorsnak, mint valójában.

Az 550i-hez alapáron jár, a többihez 642 ezer forint a nyolcfokozatú automata sebességváltó Az 550i-hez alapáron jár, a többihez 642 ezer forint a nyolcfokozatú automata sebességváltó
 Természetesen a 306 lovas benzinest nagyobb élmény volt megkergetni, hiszen a motor jó hosszan kihúzatható, s az egyébként csendes „sorhatos” ilyenkor vérpezsdítő nótázásba kezd. Ugyanakkor ennél jobban kijön, hogy a kissé semleges elektromos szervokormány és a megnövelt méretek miatt elődjénél kevésbé sportosan vezethető. A dízelt nem akarjuk olyan hajszálpontosan irányítani és egyik kanyarból a másikba „dobálni”. Helyette élvezzük a tiszteletet parancsoló 540 Nm tolóerejét és a BMW szédítő rugalmasságát. Szóval a kettő közül szerintem ez utóbbi passzol jobban az új 5-ös karakteréhez. Már csak azért is, mert hasonló képességeik ellenére közel másfélmillió forinttal kevesebbe kerül, ám szerényebb fogyasztása révén tovább jut. Amit azonban tényleg szeretnék kipróbálni, az a 13,2 millió forintos 523i belépőmodell kézi sebességváltóval és mindenféle elektronikai segédeszköz nélkül, vagy még inkább a nyáron érkező 520d alapkivitel – mifelénk úgyis ezek lesznek népszerűek. 

A 7-es és az 5-ös GT műszaki alapjaira épül az autó. Ősszel jöhetnek az xDrive változatok és a Touring A 7-es és az 5-ös GT műszaki alapjaira épül az autó. Ősszel jöhetnek az xDrive változatok és a Touring

Tetszett a cikk? Ossza meg! Facebook Twitter

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Menetpróba Az új BMW 5-ös

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X

Hozzászólások –

eddig 4 hozzászólás érkezett
HOZZÁSZÓLOK
időrend: növekvő | csökkenő
 • 4. úristen 2010. szeptember 26. 00:00

  Te mekkora madár vagy... Miért nem az 1-es bmw-t hasonlítod egy amg-hez? Hihetetlen mekkora Palcsó Tamások vannak...

 • Jelentem a moderátornak!

  X

  Menetpróba Az új BMW 5-ös


  Te mekkora madár vagy... Miért nem az 1-es bmw-t hasonlítod egy amg-hez? Hihetetlen mekkora Palcsó Tamások vannak...

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 3. Floyd 2010. augusztus 7. 00:00

  Kaboca, ne lelkesedj annyira, elobb vezetni keel mind a ket kocsit, mad utolag itelkezni.Most kaptam Meg az uj kocsimat, E 63 AMG es a felesegemnek is az uj 5-os BMW-t, ivy mind a kettot van lehetosegem tesztelni.A BMW-neck igencsak igyekeznie kell majd, ha le akarja korozni az E 63-t.
  Nick
  Santa Monica,California

 • Jelentem a moderátornak!

  X

  Menetpróba Az új BMW 5-ös


  Kaboca, ne lelkesedj annyira, elobb vezetni keel mind a ket kocsit, mad utolag itelkezni.Most kaptam Meg az uj kocsimat, E 63 AMG es a felesegemnek is az uj 5-os BMW-t, ivy mind a kettot van lehetosegem tesztelni.A BMW-neck igencsak igyekeznie kell majd, ha le akarja korozni az E 63-t.
  Nick
  Santa Monica,California

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 2. Tenrai 2010. február 17. 00:00


  "A dízelt nem akarjuk olyan hajszálpontosan irányítani és egyik kanyarból a másikba „dobálni”. Helyette élvezzük a tiszteletet parancsoló 540 Nm tolóerejét és a BMW szédítő rugalmasságát."

  Szakújságíróként én nem mernék ilyen mondatokat leírni, de nem vagyunk egyformák.

 • Jelentem a moderátornak!

  X

  Menetpróba Az új BMW 5-ös  "A dízelt nem akarjuk olyan hajszálpontosan irányítani és egyik kanyarból a másikba „dobálni”. Helyette élvezzük a tiszteletet parancsoló 540 Nm tolóerejét és a BMW szédítő rugalmasságát."

  Szakújságíróként én nem mernék ilyen mondatokat leírni, de nem vagyunk egyformák.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 1. Tenrai 2010. február 17. 00:00


  "Amióta világ a világ, a BMW képviseli a sportos, a Mercedes pedig a komfortos irányvonalat. Ám az új 5-ös sorozat könnyen felboríthatja a megszokott erőviszonyokat a felső-középkategóriában!"

  Valaki megmagyarázhatná nekem műszakilag, mitől "sportosabb" vagy "kényelmesebb" a fent említett autó mint egy másik? Hátul hajt, vagy miért? A "csak" c. pr. szöveg engem nem érdekel.

  Talán a ZF ( Zahnradfabrik Friedrichshafen) másnak nem ad el ilyen automatát? Szervokormányt sem ad el? Vagy a Bosch, Delphi stb. nem ad el másnak menetstabilizáló rendszereket, vagy befecskendezőket...vagy a KKK nem ad el másnak turbofeltöltőket ( kettőt is egy motorra:)) ?

  Amennyiben a fenti kérdésekre igen a válasz akkor valószínűleg ez egy különleges autó:))), ha a válasz nem, akkor egy a sok közül , de olyan ,melynek marketingjére csillagászati összegeket költenek.

  Ettől lesz olyan jó. Már nemcsak sportos mint eddig, hanem kényelmes is.:))) Amúgy pénzben mennyibe kerül egy ilyen kitűnő minősítés? :))

 • Jelentem a moderátornak!

  X

  Menetpróba Az új BMW 5-ös  "Amióta világ a világ, a BMW képviseli a sportos, a Mercedes pedig a komfortos irányvonalat. Ám az új 5-ös sorozat könnyen felboríthatja a megszokott erőviszonyokat a felső-középkategóriában!"

  Valaki megmagyarázhatná nekem műszakilag, mitől "sportosabb" vagy "kényelmesebb" a fent említett autó mint egy másik? Hátul hajt, vagy miért? A "csak" c. pr. szöveg engem nem érdekel.

  Talán a ZF ( Zahnradfabrik Friedrichshafen) másnak nem ad el ilyen automatát? Szervokormányt sem ad el? Vagy a Bosch, Delphi stb. nem ad el másnak menetstabilizáló rendszereket, vagy befecskendezőket...vagy a KKK nem ad el másnak turbofeltöltőket ( kettőt is egy motorra:)) ?

  Amennyiben a fenti kérdésekre igen a válasz akkor valószínűleg ez egy különleges autó:))), ha a válasz nem, akkor egy a sok közül , de olyan ,melynek marketingjére csillagászati összegeket költenek.

  Ettől lesz olyan jó. Már nemcsak sportos mint eddig, hanem kényelmes is.:))) Amúgy pénzben mennyibe kerül egy ilyen kitűnő minősítés? :))

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Hozzászólok a cikkhez

A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.  Miért kell regisztrálnom? Bejelentkezek | Regisztrálok

Miért kell regisztrálnom?

X
Olvasóink fáradhatatlan aktivitásának köszönhetően az elmúlt évek során a megye meghatározó fórumává váltunk,
ahol cikkeink kapcsán értékes viták, párbeszédek alakultak ki. Ahogy e fórum résztvevőinek száma egyre növekedett,
sajnos a komoly hozzászólások közé egyre gyakrabban keveredtek céltalan, romboló beírások. Ezért éreztük úgy,
hogy eljött az ideje annak, hogy a kommentelés lehetőségét regisztrációhoz kössük, kiszűrve az értelmes fórumozást
zavaró tartalmakat. A regisztrációt ugyanakkor a korábbinál lényegesen egyszerűbbé tettük: elég csak nevet,
fehasználói nevet és emailt megadni. Reméljük olvasóink is úgy gondolják, hogy megéri megtenni ezt az egyszeri és
egyszerű lépést azért, hogy barátságosabb közegben, értelmesebb mederben folytatódhassék a párbeszéd.
(Ha problémája akad a regisztrációval vagy a hozzászólás új módjával, "hozzászólás" tárggyal írjon levelet a info@automotor.hu címre.)

Aktuális: 2016/16-os számunkból

Autó-Motor aktuális címlap
 • Extra: Bud Spencer filmjárművei
 • Vezettük: Audi Q2, Kia Niro, Alfa Romeo Giulia, Honda NSX, Yamaha XSR900
 • Teszt: Fiat Tipo 1.4, Ford Focus RS
 • Tanácsadó: Defektjavítás
 • Használt: Kozmetikai teendők eladás előtt
Autómotor Piactér