Sebastien Ogier a 2020-as szezonzáró Monza Ralin elért győzelmét követően nem engedte ki a kezei közül a gyeplőt. Ami tavaly nem sikerült a Toyota pilótájának, az idén igen. Immáron nyolcadik győzelmét húzta be a szezonnyitó Monte-Carlo Ralin, s egyben 50. raligyőzelmét is ünnepelheti a francia autóversenyző. Másodikként a rali során az első helyen is autózó Elfyn Evans ért célba, ezzel is előrevetítve, hogy nagy küzdelem folyhat idén is a két toyotás csapattárs között. A dobogó harmadik helyére az a Thierry Neuville állhatott fel, aki tavaly győzelmet szerzett itt, de idén nehezített helyzetben volt új navigátora révén.

Neuville egyébként amellett, hogy harmadik lett azt is elérte, hogy a Toyota ne ünnepelhessen teljes dobogót, hiszen harmadik pilótája, a finn Kalle Rovanpera a negyedik lett nagyobb lemaradással a belga autóversenyző mögött. Nagyon éretten versenyzett a fiatal pilóta. Egyszer csúszott ki, majd később egy defekt hátráltatta, ezen kívül fókusztáltan, szépen versenyzett. Elfyn Evans számára nyitva volt az út első Monte-Carlo Rali győzelme felé, de a walesi pilótának sokkal többet kellett volna kockáztatnia ahhoz, hogy legyőzze illusztris csapattársát. Talán tanul ebből és ezután sikeresebben felveszi a kesztyűt tapasztaltabb versenytársával.

„Az autó nagyszerűen ment, nagyon élveztem a hétvégét, nagy élmény volt. Szinte könnyezek, mivel nagyon jó döntés hoztam azzal, hogy maradtam még egy évet.” – nyilatkozta a versenygyőztes pilóta, aki miután a Power Stage-en is győzött, a maximális 30 ponttal távozhat a szezonnyitó raliról. Ugyanitt Kalle Rovanpera lett a második és szerzett négy pontot. A további három, kettő és egy bónuszpontot Evans, Neuville és Sordo gyűjthette be a harmadik, negyedik és ötödik helyekért.

Ott Tanaknak ezúttal sem jött össze a Monte-Carlo Rali-győzelem. Tavaly nagy balesetet szenvedett, idén viszont egyszerűen kiesett kezdeti jó formájából és a szerencse is elpártolt tőle. Már péntek estére sem a szája íze szerint alakultak a dolgok, hiszen a toyotás pilóták domináltak. Szombatra azonban rosszabbra fordultak az események. Két defekt elrontotta az észt pilóta raliját. Mivel a két defekt két egymásutáni gyorsaságin történt, végül három keréken kellett visszabicegnie a Gapben lévő szervizparkba.

A szabályzat szerint a szervizbe közlekedésre alkalmas járművel kell visszaérni, Tanaknak így nem maradt más lehetősége, mint kiállni a versenyből. Mivel a Super Rally szabályzat nem lépett érvénybe, így visszaállni sem tudott és pontok nélkül távozott, még a Power Stage-en sem tudott néhány bónuszpontot szerezni. Az új Pirelli gumik nem jól vizsgáztak a Hyundai pilótája számára ezen az első ralin.

Dani Sordo ért célba ötödikként egy nehéz hétvégét követően. Sokat küszködött azzal, hogy magabiztosságot érezzen a Hyundaiban és jó érzést keltsen benne a vele való versenyzés. A spanyol pilóta nem jó emlékekkel távozik, de örül, hogy fontos pontokat szerzett csapatának. Takamoto Katsuta pályafutása legjobb helyezésével, a hatodikkal zárt Monacóban. Őt a Rally2-t nyerő Andreas Mikkelsen követi az összetett hetedik helyén. A norvég pilóta Adrien Fourmaux-t és Eric Camillit előzte meg, akik Gus Greensmith mögött értek célba az összetett kilencedik és tizedik helyén.

A következő világbajnoki raliversenyre öt hetet kell várnunk, 2021. február 26-28. között kerül megrendezésre a világbajnokságban debütáló és a Svéd Rali helyett beugró Északi-sarki Finn Rali. Miután a hagyományos Finn Ralit is megrendezik idén nyáron, így a Skandináv ország rendhagyó módon két ralinak is otthont ad az idei szezonban. Ez is egy olyan havas-jeges rali lesz, ahol az északi pilóták lesznek előnyben, akik már gyerekkoruktól fogva ilyen pályákon gyakoroltak. Mivel ez az első alkalom, hogy ezt a ralit a világbajnokság keretein belül rendezik meg, így nagy presztízzsel bír majd ennek a ralinak a győztes trófeája.

2021-es Monte-Carlo Rali eredménye
1. Sebastien Ogier (FRA) Toyota Yaris 2:56:33,7
2. Elfyn Evans (GBR) Toyota Yaris 2:57:06,3
3. Thierry Neuville (BEL) Hyundai i20 Coupé 2:57:47,2
4. Kalle Rovanpera (FIN) Toyota Yaris 2:59:07,3
5. Daniel Sordo (ESP) Hyundai i20 Coupé 2:59:47,9
6. Takamoto Katsuta (JPN) Toyota Yaris 3:03:35,0
7. Andreas Mikkelsen (NOR) Skoda Fabia Evo WRC2 3:03:57,3
8. Gus Greensmith (GBR) Ford Fiesta 3:04:54,8
9. Adrien Fourmaux (FRA) Ford Fiesta MK II WRC2 3:05:49,5
10. Eric Camilli (FRA) Citroen C3 WRC2 3:07:14,7

A világbajnokság állása
1. Sebastien Ogier (FRA) Toyota Racing WRT 30 pont
2. Elfyn Evans (GBR) Toyota Racing WRT 21 pont
3. Thierry Neuville (BEL) Hyundai WRT 17 pont
4. Kalle Rovanpera (FIN) Toyota Racing WRT 16 pont
5. Dani Sordo (ESP) Hyundai WRT 11 pont
6. Takamoto Katsuta (JPN) Toyota Racing WRT 8 pont
7. Andreas Mikkelsen (NOR) Toksport WRT 6 pont
8. Gus Greensmith (GBR) M-Sport Ford WRT 4 pont
9. Adrien Fourmaux (FRA) M-Sport Ford WRT 2 pont
10. Eric Camilli (FRA) Sports & You 1 pont

Gyártók
1. Toyota Racing WRC 52 pont
2. Hyundai WRT 30 pont
3. M-Sport Ford WRT 10 pont
4. Hyundai 2C Competition 8 pont