Nem újdonság az okostelefonok összekapcsolása az autóval, manapság már a fiatalok által vásárolt kisautókhoz is elérhetőek az ilyen rendszerek. A klasszikus kihangosítón túl is képesek szolgáltatásokat nyújtani az ilyen fejegységek, online-funkciók mellett navigálás, vagy épp közösségi média alkalmazások is futtathatóak.

Az okostelefonok terén tapasztalható villámgyors fejlődés komoly kihívást jelent a sokkal hosszabb életciklussal dolgozó autógyáraknak, amelyeknek garantálniuk kell, hogy a legújabb szolgáltatások nem vonják el a sofőr figyelmét az útról. Esetenként borsos felárat kérnek a nagy tudású fejegységekért. Az ADAC most nyolc kisautó okostelefon-integrációját vizsgálta három okostelefon segítségével (Samsung S4 – Android 4.3, iPhone 5s – iOs 7,05, Nokia Lumia 1020 – Windows Phone 8.0).

Hatalmas különbségek vannak az egyes autóba épített rendszerek tudásában, van, ahol még nincs lehetőség interneten szörfözésre, van, ami „letükrözi” a mobiltelefont – már ha utóbbi támogatja ezt a lehetőséget. Azonban van még hova fejlődni, különösen kompatibilitás és funkciók terén. Sok esetben egy szoftverfrissítés is sokat tud javítani a telefon és az autó együttműködésén, de aki biztosra akar menni, annak nem árt vásárlás előtt kipróbálnia, hogyan viszonyul egymáshoz az okostelefonja és az autója.


* részben működő funkció

Audi A1 MMI Navigation Plus
A kezelés és megjelenítés nem optimális, online szolgáltatások csak Androiddal, jó médialejátszás iOs-szoftverrel

Ford Fiesta Sony Ford SYNC
Túl kicsi kijelző, körülményes kezelhetőség, SMS-felolvasás csak Androiddal, általánosságban nincsenek online szolgáltatások

Mini Cooper Wired csomaggal
Gyors és jól beállított rendszer, jó kezelhetőség és megjelenítés, nincsenek online szolgáltatások Windows-zal

Opel Adam IntelliLink
Egyszerűen kezelhető rendszer nagy érintőképernyővel, jó eredmények az iOs-sel, nincs navigáció Androiddal és Windows-zal

Peugeot 208 Navigation Plus
Nagy érintőképernyő, kevésbé intuitív kezelhetőség, jól iOs-sel, gyenge médiaintegráció Androiddal és Windows-zal

Renault Clio Media-Nav, R-Link
Nagy érintőképernyő, lassú reagálás, online: rengeteg telefontól független alkalmazások az SD-kártyán

Toyota Yaris Touch&Go
Nagy érintőképernyő, egyszerű menüfelépítés, jó alapfunkciók, bonyolult online funkciók

Volkswagen Polo Discover-Media
Nagy érintőképernyő, intuitívan kezelhető gyors rendszer, jó médiaintegráció, nincsenek online funkciók

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!