– Sántos felé mentem gépkocsimmal a Kaposvár-Dombóvár közötti főút körforgalmától – idézte fel minapi kalandját olvasónk. – A vasúti átjáró jelzőfénye fehéren villogott, ezért áthajtottam a síneken. Akkor hallottam, hogy a vonat fülsértően “dudál”, alig ötven méterre lehetett tőlem. Biztosan tudta a mozdonyvezető is, hogy gond van, mert szinte lépésben közlekedett. A túloldalon az autók meg is álltak, ott látni lehetett a közeledő szerelvényt, de ahonnét én jöttem, erdősáv takarja. Miért villogott fehérrel a jelző? Ilyenkor miért nem vált üzemmódon kívülire, hogy a sofőr óvatosabban keljen át a síneken?

A MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága lapunkat úgy tájékoztatta: a 66-os közút és a vasút kereszteződését fény és félsorompóval biztosítják. A sorompó berendezés augusztus 27-én délután 17 óra 8 perckor meghibásodott: miután elhaladt egy vasúti gép, nem nyílt fel, zárva maradt. A hibáról automatikus értesítés érkezett a közeli vasútállomásra.

– Ahogy annak ilyenkor történnie kell, a fénysorompó mindkét irányba elsötétült – tudtuk meg. – A hidraulikus félsorompó ilyen esetben sötét fényjelző mellett lassú felnyitással felső nyitott helyzetbe kerül. Ebben az esetben is így történt. A sorompó hibáról a taszári állomásról délután fél hatkor induló tehervonat vezetőjét értesítették. A vasúttársaság szerint a vonatkürtölés emiatt volt. Ilyenkor a szerelvény – hangjelzéssel – óránként legfeljebb 15 kilométerrel közelítheti meg az átjárót. A közút felé ebben az időszakban mindkét irányban sötét volt a jelző, azaz stop táblaként funkcionált, hívta fel nyomatékosan a figyelmet a MÁV munkatársa. Tehát gépjárművel, gyalog, kerékpárral meg kell állni ilyen esetben, s csak a biztonságos továbbhaladásról meggyőződve lehet elindulni.

– A vasúttársaság megvizsgálta a biztosítóberendezést – tájékoztatott a kommunikációs osztály. – Működésének minden másodpercéről automatikusan regisztrálják az adatokat, s határozottan kijelenthető: a fényjelző az említett esetben sötét volt mindkét irányba.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!