A fogyasztói csoportokról először is azt kell tudni, hogy önkéntes, ideiglenes vásárlási társulások. Közös bennük, hogy egy speciális előtakarékossági formát kötnek össze vásárlási jogosultság megszerzésének lehetőségével. Rendszeres befizetéseink után ugyanis egy fogyasztói csoport tagjaként vásárlói joghoz juthatunk hozzá, amivel a rég áhított ingóság vagy ingatlan birtokába juthatunk.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

A csoportba belépő tagok vállalják, hogy meghatározott ideig adott összeget fizetnek be havonta, hasonlóan, mint egy banki hitel törlesztése esetén. A fogyasztói csoportokban való vásárlási forma ugyanakkor a hagyományos hitelfelvételtől eltérő feltételeket teremt, így például az áruhoz jutás nem az első részlet megfizetésével egyidejűleg történik meg.
 A fogyasztói csoportok reklámjaival általában újsághirdetésekben, szórólapokban találkozhatunk. Míg sok banki hitelterméknél szükség van kezesre, adóstársra, fedezetbevonásra, addig a csoportok ajánlatai alapján erre nincs szükség. Mivel a fogyasztói csoportok nem pénzintézetek, a Központi Hitelinformációs Rendszer (korábbi nevén BAR-lista) sem érinti őket, ugyanakkor nincsen felügyeleti, ellenőrző szervük sem (mint amilyen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a bankok esetében).

Hogyan szerezhetünk vásárlási jogot?

A szervező által rendszeresen megrendezett gyűléseken megtartott sorsolásokon és/vagy előtörlesztés vállalása következtében dől el, hogy a csoport résztvevői közül az adott alkalommal kik jutnak hozzá a vásárlási joghoz, azaz mely tagok számára nyílik meg a lehetősége annak, hogy megvásárolják a meghatározott ingóságot vagy ingatlant. Amennyiben kizárólag sorsolással dől el, kinek kedvez Fortuna, ha mi nem esünk a szerencsések közé, úgy a futamidő végén, az összes törlesztőrészlet hiánytalan teljesítése esetén juthatunk hozzá (adott esetben akár 15-20 év múlva) a vásárlási joghoz. Ám van egy másik lehetőség is: amennyiben egy (vagy több) tag vállalja, hogy előtörleszt (azaz egy nagyobb összeget előre befizet), akkor ezt követően akár azonnal hozzájuthat a vásárlási joghoz – sorsolás nélkül.

Bankhitel vs. fogyasztói csoport

A két leglényegesebb különbség tehát a fogyasztói csoport ajánlata és a banki hitel között a bizonytalansági tényező, valamint a várt szolgáltatáshoz való hozzájutás ideje. Míg előbbi esetben a jóváhagyott igénylés után bizonyos idő elteltével – ami hiteltípustól függően akár az azonnali igénybevételtől néhány hétig terjedhet – biztosan rendelkezésünkre áll a kért összeg, és a szerződésben rögzített futamidő alatt törlesztünk, addig egy fogyasztói csoportban nem tudhatjuk előre, mikor jutunk vásárlói joghoz, hacsak az említett előtörlesztés vállalásával nem kelünk versenyre a többi taggal.

Gyakoriak-e a jogsértő reklámok? Mik a következmények?

– A hirdetőknek figyelembe kell venniük a törvényi előírásokat egy-egy reklám megjelentetésekor, hiszen nem lehetnek következmények nélküliek a fogyasztók megtévesztésére alkalmas hirdetések. Két hatóság járhat el az ilyen ügyekben. A verseny érdemi érintettsége esetén (pl. ha országos lapban történik a kommunikáció) a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), egyedi esetekben pedig a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az illetékes. De minden esetben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tilalmáról szóló törvény alapján indul meg az eljárás – tájékoztatott dr. Grimm Krisztina, a Gazdasági Versenyhivatal Fogyasztóvédelmi Irodájának vezetője. – A versenyhivatal eljárása során megvizsgálja a közzétett hirdetéseket, reklámokat stb. Amennyiben a vizsgálat során megállapítást nyer a jogsértés, a GVH eltilthatja a céget a magatartás folytatásától, illetve kötelezheti a döntés közzétételére (ugyanolyan módon, ahogyan a hirdetéseket, reklámokat közölte a cég), valamint bírságot is kiszabhat (a bírság összege a cég előző évi nettó árbevételének legfeljebb 10%-a lehet).