A vezetőnek semmi tennivalója sincs, a rendszer Bluetooth kapcsolaton keresztül az autós mobiltelefonjának minden funkcióját automatikusan hozzáférhetővé teszi. A mobiltelefont a Bluetooth interfészen keresztül egyszer kell regisztráltatni az autó telefonrendszerében. Ezt követően a rendszer már a gyújtáskapcsoláskor felismeri a SIM kártyát, és a mobil telefonnal automatikusan felépíti a kapcsolatot. Ennek fő előnye, hogy vezetés közben nem kell a mobiltelefont a mobiltartóról leszedni, vagy a táskából előbányászni.

A járműbe gyárilag beépített telefon felismeri a vezető mobilját és annak SIM kártyájáról „veszi kölcsön” a szükséges adatokat. Ilyenkor a mobiltelefon a GSM üzemmódból automatikusan kilép. A jövőben tehát nem lesz szükség az eddig oly sok bosszúságot okozó adapter váltásokra. A két sávszélességgel is kompatibilis telefonrendszer kétféleképpen működtethető: egyrészt a kényelmes hangfelismerő funkcióval, másrészt a többfunkciós kormánykerék segítségével. A telefonszámokat a műszerfalon található felnyitható alfanumerikus billentyűzeten lehet betáplálni. Az autóhoz kifejlesztett, digitális hangelemző processzornak köszönhetően, a hangfelismerés minősége is kiváló. Más, Bluetooth interfésszel ellátott telefonrendszert szállító gyártókkal szemben a Volkswagen minden kényelmi funkcióval, pl. hívásvárakoztatás, konferenciahívás, stb. felszerelt, csúcsminőségű rendszert kínál. Az autós a kombinált eszköz multifunkciós kijelzőjén szöveges üzeneteket olvashat, telefonkönyv bejegyzéseket és híváslistákat jeleníthet meg, valamint a gyorshívás és csengőhang beállítás opciókhoz is hozzáfér.

A legjobb vételi minőséget pedig az autó antenna használatával lehet elérni. Annak, aki mobiltelefonját az autóban kívánja feltölteni, a Volkswagen megrendelhető extraként kínálja – a középkonzol egy rekeszében kialakítva – az autó elektronikájához való csatlakoztatás lehetőségét. Ezen felül a tető konzolba információkérésre és műszaki hiba esetén segélyhívásra alkalmas gombot építettek be, amellyel az autós utazás alatt információt vagy műszaki mentést kérhet a Volkswagen ügyfélszolgálati call-centerétől.

A Passat limuzin és kombi változatához rendelhető új „PREMIUM mobiltelefon rendszer” elsősorban a sokat utazóknak és üzletembereknek lehet vonzó, akik utazás közben gyakran használják telefonjukat, illetve akiknél a folyamatos elérhetőség létkérdés. A vevő az új Passat generáció esetén természetesen megrendelheti a standard manuális beavatkozást nem igénylő telefonrendszert is. Jelenleg a rendszerrel kilenc Nokia (Nokia 6230, 6230i, 6810, 6820, 6822, 7280, 6021, 8800, 9300) és öt Siemens (S65, SP65, SK65, CX75, M75) készülék kompatibilis. Miután ezen funkcióval ellátott telefontípusok száma folyamatosan növekszik, az év folyamán még több mobiltelefont lesz képes a szabvány kezelni.