David Zaid, a Tennessee állam beli Nashville városában lévő Vanderbilt egyetem kutatója a Psychonomic Bulletin and Review című amerikai tudományos folyóiratban számolt be az erotikus képek hatásáról tett megfigyeléseiről. Zaid férfi önkéntesekkel kísérletezett. Az eléjük vetített képsorozatban néhány fénykép el volt fordítva, és meg kellett mondaniuk, hogy merre. A képek általában tájakat és épületeket ábrázoltak, de volt köztük néhány kihívóan szexuális tartalmú is. Ha az elfordított képet megelőző kép semleges tartalmú volt, a férfiak az esetek 90 százalékában helyesen válaszoltak. Pornóképek után viszont a véletlen találgatás szintjére zuhant a statisztikai eredmény.

A jelenséget nőknél a szex helyett agresszív tartalmú képek esetén mérni tudták. A kutatók szerint az agy információ feldolgozó kapacitását teljes egészében lekötik bizonyos ingerek, mintegy közlekedési dugó keletkezik az agyban, és a soron következő inger egyszerűen kiesik.

A brit közlekedésbiztonsági szakemberek a vizsgálat eredményének ismeretében arra figyelmeztetnek, hogy autóvezetés közben a másodperc tört részéig kieső figyelem is okozhat balesetet – írta a The New Scientist című angol tudományos folyóirat.