Fotó: Balogh Bence

A 2002-es év több szempontból is emlékezetes a Ford történetében. Colin McRae a Focus WRC-vel a Szafari Ralin elért sikerével a legtöbb vb-elsőséget bezsebelő pilótává lépett elő, majd még ugyanebben az évben bemutatkozott a versenygépre hajazó Focus RS. Komoly aerodinamikai csomagja, összkerékhajtása, 215 lóerős teljesítménye és 6,7 másodperces 0-100 km/órás sprintje szenzációszámba ment – nem véletlen, hogy ma már legendaként tartjuk számon. És tessék, 2020 végén itt egy elsőkerék-hajtású kis SUV, amely lényegében ugyanazokat a menetteljesítményeket hozza, mint az első Focus RS. Egészen pontosan a Puma ST is 6,7 szekundumos gyorsulási adattal és 200 lóerős teljesítménnyel büszkélkedhet, mindezt ráadásul úgy, hogy egy háromhengeres, hengerlekapcsolásos motor hajtja!

A vaskos kormánnyal hihetetlenül precízen irányítható az ST. A műszerfalegység az éppen használt menetprogram szerint változik

A körítés persze megadja a hangulatot: a GT-re hajazó nappali fény, a splitter és a 19 colos felnik eleve árulkodók, az ajtót kinyitva pedig a Recaro ülés gyorsan egyértelművé teszi, nem egy átlagos kis SUV-ről van szó. Aztán már indulunk is és jön az első érdekes tapasztalat: a fékek hihetetlenül harapósak, ahogy gurulok kifelé a városból, többször is tanulóvezetősen állok meg. A pedálérzet megszokásán és a kissé szoros kagylóülésen kívül az is gyorsan egyértelművé válik, hogy a 25%-kal direktebb kormányzás már-már túlzásnak tűnik. Aztán ahogy kinyílik a tér, vagyis kiszabadulunk egy kanyargós országútra, minden értelmet nyer. A kormány, a futómű és a rövid áttételezésű kézi sebességváltó olyan egyveleget alkotnak, amire hasonló méretű autóban nincs példa, ez a kis crossover tényleg tálcán kínálja a vezetés élményét!

Testesebb sofőröknek sok lehet a Recaro ülések ölelése, de az oldaltartás tényleg tökéletes. A normál Pumához hasonlóan hátul passzentos a hely

Az elöl 321, hátul 271 mm-esre növelt féktárcsákkal (17%-kal nagyobbak, mint a sima Pumában) fergetegesen lassul a 13 mázsás Ford, a Michelin Pilot Sport 4S abroncsok és a Quaifétől érkező mechanikus, részlegesen önzáró differenciálmű pedig túlmutatnak a kategórián. Utóbbi 435 000 Ft-os felárért rendelhető a rajtautomatikával együtt, és bizony a kerekenkénti fékezgetéssel operáló rendszerekhez képest ég és föld a különbség. Olyan érzés, mintha kanyarodás közben, gázadásra valami láthatatlan erő az ideális ívre szippantaná az autót. Persze a futómű kemény, az elöl MacPherson, hátul csatolt hosszlengőkaros elemek hangolása miatt kis túlzással egyenként meg tudjuk számolni a keresztbordákat, viszont a magas építés ellenére a Puma ST elképesztő magabiztossággal, minimális oldaldőléssel fordul.

Ezt is megértük: itt egy 200 lóerős háromhengeres, amely nemcsak combos, hanem még a hangja is fülbemászó

És a motor?! Én aztán nem vagyok a háromhengeresek rajongója, de bizony nehéz belekötni az 1,5-ös, 200 lovas EcoBoostba. Lényegében ez a blokk teljesít szolgálatot a Fiesta ST-ben is, csupán a perifériáját módosították, többek között a turbófeltöltő eltérő. Természetesen van egy jellegzetes háromhengeres hangtónus, de annyira fülbemászóan, rekedtesen szól a kipufogó, hogy az élmény nagyon is stimmel, a felépítéséből adódó rezonanciákat pedig sikeresen elsimították. Nagy gázadásnál ugyan van némi turbólyuk, aztán amikor elkapja a fonalat, a sebességmérő virtuális mutatója igazi vágtába kezd. Maximum amiatt lehet egy kis hiányérzetünk, hogy a leszabályozási fordulatszám nem éppen magas, 6200-as percenkénti értéknél már közbe is szól a tiltás.

Hátulnézetből is dögös a kis Ford, a hangélményért csappantyús kipufogó felel

11,5 milliós alapárával természetesen nem az árérzékeny vevőkörre hajt az ST, de ha számításba vesszük, hogy a legolcsóbb Puma 125 lóerős motorral 7,5 milliót kóstál, a tudás és teljesítmény ismeretében már nem is tűnik annyira vészesnek ez az összeg. Végülis a helykínálat és a praktikum nem szenved csorbát, a kényelem (rugózás), az egyetlen, ami némi kompromisszumkészséget igényel a tulajtól. Szóval valahogy így képzeli el az ember a hétköznapokon is használható sportmodellt!

Ford Puma ST
Összlökettérfogat: 1496 cm3
Hengerek/szelepek: S3/12 turbó
Max. teljesítmény: 147 kW (200 LE) 6000/perc
Max. forgatónyomaték: 320 Nm 2500-3500/perc
Hossz./szél./mag.: 4226/1805/1520 mm
Tengelytáv: 2588 mm
Fordulókör: 10,3 m
Saját tömeg: 1358 kg
Csomagtér: 456 l
Üzemanyagtank: 42 l
Gyors. 0-100 km/h: 6,7 s
Max. sebesség: 220 km/h
Átlagfogyasztás: 6,0 l/100 km
CO2-kibocsátás: 134 g/km
A modell alapára: 11 520 000 Ft