Fotó: Lővei Gergely

Prémium-vetélytársait évekkel megelőzte a BMW az akkumulátoros-elektromos i3-as piacra dobásával, és rögtön letudta a kisautó-kategóriába tett kitérőt is – a Mercedes-Benz aktuálisan a kínai Geelyvel közösen próbálja immár sokadszorra új alapra helyezni a Smart márkát, az Audi nem készít utódot az A1-esnek és a Q2-esnek. Megfelelő autó volt megfelelő időben, azaz aki megengedhette magának a városi autó tartásának luxusát, az egy rendhagyó járművet kapott a pénzéért. 2013-ban még el se kezdődött a párbeszéd a belső égésű motorok betiltásáról – 2018 végéig extraként még benzines hatótávnövelőt is lehetett rendelni hozzá –, de egyébként se kellett félni a rövid hatótávolságtól, hiszen legalább egy, de inkább több autó mellett jutott csak szerephez, ha épp szűk helyen kellett parkolni.

Kilenc év után azonban búcsúzik a típus, részben a visszaeső keresletet okolják a gyártás júniusi leállításánál, de van egy ennél fontosabb indok is: elsőként Kínában, aztán globálisan is használják majd az i3 nevet az akkumulátoros-elektromos hajtással szerelt 3-as sorozatnál, és minimum furcsán hatna az i3 Classic elnevezés egy karbon karosszériás villanyautónál…
Aggódni egy pillanatig sem kell az i3 búcsúja miatt, hiszen már megvásárolható a BMW következő kirakat-villanyautója, a számot nélkülöző iX, amely mindent megkap, amit csak a márka ma nyújtani tud, ennek megfelelően ár tekintetében is szintet lépett.

Amíg a 170-186 lóerős hátsókerékhatású kisautót élvezetesen lehet terelgetni a városi utakon, és arra a rövid távra kellően tágas volt az utastér, amíg megmutatta az ember a haveroknak az autó tudását, az iX új szintre emeli a villanyautó-prédikálást. A tesztautó az 530 lóerő rendszerteljesítményű iX xDrive50-es volt, amelynél nem csak megmosolyogtatja az utasokat, de megdöbbenti azokat. Ha a sofőr lepadlózza a menetpedált, azonnal ugrik az autó – nem kell várni a felpörgő turbóra, a visszagangoló váltóra –, az utasok pedig nem egyszerűen beleszorulnak az ülésbe, de még a szusz is beléjük ragad; már az is nagy teljesítmény, ha valaki óbégatni tud ilyenkor.

Amíg anno a fekete panelekkel és a szekrényajtókkal intézték a különleges megjelenést, ma már semmi se szent, a BMW-vesékből a vezetőtámogató-rendszer érzékelőit rejtő panel lett, és alig tud megpihenni az ember szeme a dinamikus – kaotikus? – vonalvezetésen. Érdekes, hogy az utastér ennek tökéletes ellenpólusa, nyugtató lounge-hangulat fogadja az embert minimalista formákkal, szuperszéles hajlított kijelzővel. Talán azért választották ezt a konstruktőrök, mert tudták, hogy egy-egy demonstrációs kör alatt bizony le kell valamivel nyugtatni az utasok kedélyét – gyomrát.
Aztán ott van még a tény, hogy a BMW iX igazán boszorkányos autó: ki lehet nyitni az orrát, de ezt a funkciót csak a szervizeknek szánja a gyár, ezért se gázteleszkóp, se támasztópálca sincs, ami nyitva tartaná az első fedelet, aki tehát nagyon sokat akar büszkélkedni autójával, annak érdemes egy partvisnyelet is rendszeresíteni a csomagtérbe a töltőkábel mellé.