Mindenekelőtt megkockáztatom, hogy a vadiúj A-osztály üt a legnagyobbat az ember szemében, ami persze nem a véletlen műve. Míg a 15 évvel ezelőtt pályára lépett első generáció és annak átrajzolt utódja egy emelt felépítésű, egyterűs masina volt, addig az új A-osztály egy kifejezetten lapos (-180 mm), sportos, fiatalos modell. Nincs többé szendvicspadlós szerkezet és „butikosné autója” beskatulyázás sem, az új bébi-Merci egy új vásárlói célcsoportot szólít meg.

Attraktív, tiszta vonalak, csinos műszerintegrálással. Az automata választókarja a volán mögött Attraktív, tiszta vonalak, csinos műszerintegrálással. Az automata választókarja a volán mögött

A kuncsaftok megkörnyékezését bizony udvariasan kell végrehajtaniuk a csillagosok illetékeseinek, ugyanis hiába a dögös formaterv és a csúcsszínvonalú műszaki tartalom, a 6,8 milliós alapár bizony másfél millióval magasabb, mint az 1-es BMW belépője, s a teljesítményt figyelembe véve csupán 20 lóerő az ellenlicit. Az A3-as Audihoz viszonyítva is bő egymillióval kérnek érte többet (itt ugyanúgy 122 lovas a bázismodell), de még a 150 lóerővel tromfoló V40-es Volvo is kövér 800 ezer forinttal olcsóbb nála.

Profi csomagolás, bizalomgerjesztő tartalom

A külső és néhány belső részlet a felszereltségi csomagok függvényében eltérő (Star, Urban, AMG Sport). A legsportosabb természetesen az A 250 Sport topmodell, de van Night, Exkluzív és AMG Exkluzív szett is, így a személyre szabhatóság gyakorlatilag határtalan. Ugyancsak élvonalbeli a biztonsági arzenál is: széria az adaptív fékasszisztenssel kombinált, radartámogatású ütközési figyelmeztetés, ami csökkenti a ráfutásos ütközés veszélyét, opcióként pedig elérhető a Collison Prevention Assist (baleset-megelőző) rendszer is. Ez hang- és fényjelzést ad a vezetőnek, s fékezésre készíti fel a fékasszisztenst.

Felfújható elődjét üldözi az adaptív fékasszisztens próbáján Felfújható elődjét üldözi az adaptív fékasszisztens próbáján

A motorpalettán is van min csemegézni. Az 1,6-os, turbós benzines 122 (A 180) és 156 (A 200), míg a 2,0 literes feltöltős (A 250) 211 lóerőt produkál, de dízelfronton még szélesebbek a konfigurációs lehetőségek. Az A 180 CDI rögtön kétféle tálalásban kapható, de van egy kis csavar a történetben. Mindkettő 109 lovas, a 10 Nm-rel nyomatékosabb verzió azonban 1461 cm3-es (ez a Renault-féle 1.5 dCi OM 607-es átirata), a másik lökettérfogata 1796 cm3, de a duplakuplungos 7G-DCT sebességváltó csak az utóbbihoz választható. Az 1796 cm3-es gázolajosnak van egy erősebb (A 200 CDI) inkarnációja is, s alighanem ez a 136 lóerős, 300 Nm-es fivér lesz a dízelek között a bestseller. A 220 CDI jelű 2143 cm3-es változat (170 LE/350 Nm) decemberben csatlakozik a kínálathoz – ez csak a 7G-DCT váltóval társítva lesz megvásárolható, ennek megfelelően az ára is más kategóriát képvisel majd.

Ahol minden kilométer élményszámba megy

A harmadik generációs A-osztály vezetőülésében szerencsére időlegesen elfelejthetők a napi gondok. Az atletikus környezet kényezteti a mostanság kompromisszumok sokaságával kordában tartott sofőrt. A cockpit igenis körülölel, az ülés pazarul fog (bár csak a kagylótámlásban ültem), az irányíthatóság közvetlen, s a műszerpanel designja is megnyerő. Természetesen hátul is helyet foglaltam, de gyorsan megállapítottam, hogy ebben az autóban bizony elöl zajlik az élet, a szűkös körkilátás, az alacsony tetőív és a rövidke ülőlap miatt ez a traktus megmarad azoknak a csajoknak, akiket az aranyifjak hazafuvaroznak a trendi bulihelyről. A csomagtér aprócska, de szerintem megfelel az igényeknek, a zsák krumplit vagy a diszperzites vödröket úgysem ezzel az autóval viszik majd.

A hátsó férőhely és a poggyásztér is áldozott a design oltárán A hátsó férőhely és a poggyásztér is áldozott a design oltárán

A menetpróbán a 200 CDI duplakuplungos sebességváltóval párosított verzióját választottam – és milyen jól tettem! Ugyan lehetőségem nyílt volna másmilyen gázolajos kipróbálására is (a benzineseket előre lefoglalták a célzottan „antidízel” országok újságíróinak), de az első etap tapasztalatai alapján inkább maradtam a 136 lovas verzió volánjánál. Minden okom megvolt rá, hiszen a hangja még leengedett ablaknál sem volt tolakodó, a start-stop rendszernek is köszönhetően alig 5,5 literes átlaggal kedveskedett, a kanyargós részeken jól feküdte az utat, szóval elhitette velem, hogy megéri az árát. Végül is ez a lényeg…

A padlólemezt úgy alakították ki, hogy később a 4Matic összkerékhajtás is „elférjen” A padlólemezt úgy alakították ki, hogy később a 4Matic összkerékhajtás is „elférjen”

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!