A Kia Európában a Sportage kisterepjárójáról vált ismertté, az első szériából hazánkban is jó néhány darab kelt el. A sikeres ősnek végre megszületett a második generációja, amely a feliratot leszámítva mindenben elüt az elődtől. Az új kis Kia SUV immár nem létraalvázas, hanem önhordó karosszériaszerkezetű. A gyár állítása szerint saját kategóriájában kiemelkedően hosszú tengelytávval, szélességgel és magassággal, na meg egyedülállóan tágas utastérrel rendelkezik. Mindezt a dimenziókra vonatkozó pontos számadatok nélkül sem cáfolni, sem alátámasztani nem tudjuk, a motorok műszaki adottságairól azonban lerántotta a leplet a Kia.

Vendégművészek

Az eddig nyilvánosságra hozott információk alapján a Sportage orrába a Hyundai-Kia a 2.0 16V (143 LE 6000/min, 186 Nm 4500/min), a 2.7 V6 24V (175 LE 6000/min, 235 Nm 4000/min) benzines, illetve a 2.0 16V CRDi (112 LE 4200/min, 245 Nm 2000/min) közös nyomócsöves turbódízel erőforrásai választhatók. A V6-os benzineshez H-Matic elnevezésű, négyfokozatú automatikus nyomatékváltó is rendelhető, míg a tapadásfüggő erőelosztású, elektronikus vezérlésű négykerék-hajtás motortól függetlenül az alapfelszereltség részét képezi. A Sportage II biztonsági ellátmányába blokkolásgátlós fékrendszer, kipörgésgátló, függöny- és oldallégzsákok, valamint elektronikus menetstabilizáló rendszer tartoznak, mindez a bőség alighanem a biztonságra nagyon kényes vásárlók elvárásainak is megfelel majd. Sajnos a széria, továbbá a feláras kényelmi berendezésekre vonatkozó információkat illetően teljes hallgatásba burkolózott a Kia, s egyelőre az sem tudható, hogy az elődjéhez hasonlóan ez is a német Karmannál, avagy máshol készül majd.

Világjáró

Mindenesetre az európai és a többi piacra szánt Sportage gyártása szeptember elején indul, míg az Észak-Amerikába kerülő példányokat október elejétől ontják a szalagok. A Kia előzetes kalkulációi szerint az újdonságból évente 100 ezret értékesítenek, ebből több mint 60 ezer Észak-Amerikában, valamivel több mint 20 ezer pedig az öreg kontinensen talál magának sportos beállítottságú gazdát.