Életveszélyes út feliratú, egy leszúrt karóhoz és a távvezeték tartóoszlopához rögzített transzparens jelent meg a napokban a 441-es számú főút Kecskemét és Nagykőrös közötti szakaszán, a Pest megye táblánál. A kiírást vélhetően egy, az út Pest megyei szakaszának állapotát megelégelő autós helyezte ki, utalva az aszfaltburkolat minőségére. Megkerestük kérdéseinkkel a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t az esettel kapcsolatban. Azt kérdeztük a fenntartótól, hogy érkezett-e bejelentés hozzájuk a szakasz állapotáról, tervezik-e javítani az út minőségét, a tények alátámasztják-e a kiírást, vagyis történt-e már baleset az út állapota miatt.

Ezt a transzparenst tették ki a napokban a 441-es számú főút Kecskemét–Nagykőrös közötti szakaszához
Fotó: Horváth Péter

– Illetékes ceglédi mérnökségünk az elmúlt években a melegaszfaltos javításai nagy részét a 441-es főúton végezte. 2019 óta a főút Pest megyei szakaszán összesen közel 700 tonna melegaszfaltot használtunk fel, kiemelt figyelmet fordítva a Nagykőrös és a megyehatár közötti részre, így a bedolgozott mennyiségek nagyobb része is ide került. A főút teljes körű felújítására vonatkozóan már vannak előkészületek: az engedélyezési terveket a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. elkészítette, az építési engedély is rendelkezésre áll, jelenleg a kiviteli tervek készítése van folyamatban – közölte megkeresésünkre a társaság. Mint írták, az elmúlt hetek rendkívül csapadékos, változékony és szélsőséges időjárása, a fagyási és olvadási ciklusok gyakori váltakozása az országos közutakon, így a 441-es főúton is kedvezett a burkolathibák kialakulásának.

Szakembereik pénteken kezdték el a téli időszaknak megfelelő ideiglenes, utántömörödő hidegaszfaltos javítási munkákat, melyek várhatóan a jövő hét folyamán fejeződnek be.
– A 441-es főút prioritással rendelkezik a ceglédi mérnökségünk üzemeltetési és fenntartási sorrendjében, így az előző évekhez hasonlóan minden rendelkezésünkre álló forrásunkat figyelembe véve végezzük a burkolatjavítási beavatkozásokat. Ugyanakkor arra kérjük az autósokat, hogy az út- és látási viszonyoknak megfelelően, a szakaszon érvényben lévő sebességhatárokat betartva közlekedjenek. A Katonatelep és Nagykőrös közötti szakaszról 2020-ban öt, míg az idei évben eddig egy úthibával kapcsolatos kárigény érkezett társaságunkhoz – írja a Magyar Közút közleménye.

Elindult a fejlesztés előkészítése
A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a 441-es számú főút Kecskemét elkerülő–­Nagykőrös szakasz fejlesztésének előkészítését, környezeti hatástanulmány, tanulmányterv, engedélyezési és kiviteli terv készítését rendelte el: 7,29 kilométer hosszon 2×1 sávos 11,5 tonna burkolatmegerősítést, 2,79 kilométer hosszon 2×2 sávra szélesítést. Az előkészítési feladat keretében tanulmányterv, környezeti hatástanulmány, engedélyezési és kiviteli tervek elkészítése, valamint az engedélyek beszerzése történik meg. Az előkészítés során a csomópontok felülvizsgálatát, korszerűsítését, átépítését, buszmegállók felülvizsgálatát, a gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételrendszerének javítását is el kell végezni – áll a NIF projektleírásában.