Valóságos forradalmat csináltak a japánok az MX-5-ös negyedik generációjával, hiszen nem csak a formatervet bolondították meg a Kodo stílusjegyeivel, a technikát is felzárkóztatták a Skyactiv tervezés jegyében, így a könnyített hajtáslánccal, futóművel és karosszériaelemekkel újra pehelysúlyú lehetett, mint a legendás első generáció. A nagy tömegcsökkentés lehetővé tette a keménytetős változat bevezetését anélkül, hogy a plusz fémdarab elrontaná a játékot. 45 kilóval nehezíti az autót a gombnyomásra 13 másodperc alatt nyíló-csukódó tető, melynek különlegessége a klasszikus targákat idéző kialakítás. A bemutatón láthattuk az első változat makettjét, az eredeti tervek szerint az egész tető eltűnt volna az ülések mögött, erről azonban lemondtak, mivel túlságosan bonyolulttá vált a nyitási-csukási procedúra.

Éppen annyira huzatos az utastér, hogy hozzátegyen az élményhez

Látványosság még így is maradt, megkapó, ahogy a kupola megemelkedik, és a háromrészes fémtető behajtogatja magát a vászontető helyére, ráadásul a formaterv is alig észrevehetően változik közben: az alumínium tetőpanel és ablakkeret tűnik el az acél közdarabbal együtt, az üveget nagyméretű, kivehető szélfogó helyettesíti. A helyén maradó tetőkeret egy másik autót varázsol az MX-5-ösből, a fényképen és élőben is hatásos megoldás visszacsempészi a 90-es évek sportautó-őrületét.

Vezetés közben viszont csak hátrányai vannak, romlott a hátralátás, (minimálisan) a tengelyek közötti súlyelosztás és nőtt a szélzaj is, bár meggyőződésem, hogy szándékosan hagyták a japánok, hogy légáramlatok kavarogjanak a kupola két sarkában, így növelve a sebességérzetet és a vezetési élményt. Mert az továbbra is egyedülálló a piacon, a kis Mazda minden alkalommal újra beszippant mindenkit, aki gyerekkorában autókat tologatott a szőnyegen. Élettel teli, közvetlen kormányzása, egyedülállóan rövid utakon járó és pontos kézi váltója, a pörgetést nem csak jól tűrő, kifejezetten kívánó benzinmotorjai, kiegyensúlyozottsága és könnyedsége minden kilométert élménnyé tesznek.

Újdonság a hatfokozatú automatikus váltó

Pláne, ha olyan tájakon autózhatunk vele, ahol a sűrű kanyarokban kihasználhatjuk jóindulatú virgoncságát, stabil, mégis meglepően jól rugózó futóművét, engedékeny, de hatásos menetstabilizálóját, amely minden keresztben megtett méteren segít profi versenyzőnek érezni magunkat a retrós sportkormány mögött. Ha tudjuk, hogy mennyit dolgoztak a motor- és kipufogóhangon, a sofőrhöz eljutó rezgéseken, az általános hangulaton, még többre értékeljük az elhivatottságukat, és azt is elnézzük, hogy egy tollnak is kihívás helyet találni az utastérben, vagy hogy a csomagtartó csak jelzésértékű, de legalább nem lett kisebb az átalakítással.

A mozgó alkatrészek miatt nagyok az illesztési hézagok. 5 mm-rel magasabb a fémtetős RF

Az RF (Retractable Fastback) változat alapáron 775 000 Ft-tal drágább a vászontetősnél. Lehet, hogy a jobb hang- és hőszigetelés nem indokolná, de ha megkérdezik, melyiket választanám, gondban lennék, mert élvezeti értéke gyakorlatilag változatlan maradt, hibáit nehéz komolyan venni, miközben tudjuk, hogy használati értéke alig jobb egy motorkerékpárénál, ára pedig hiába közelít a tízmillióhoz, világszerte a legjobban felszerelt kivitel a legnépszerűbb. Ez az autó egy örömforrás, nem érdemes hát észérvekkel elrontani.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!