A Renault technológiáját használja a Vesta nevű kompakt autó, de az orosz mérnökök a helyi igényekhez igazították a konstrukciót. Például a terepjáróképességre a legjobb példa, hogy személyautó létére gázlómélységet is megadnak: 30 centis vízben még gond nélkül közlekedik. A kínálatot egy kategóriával fölfelé bővíti a Vesta, amelytől már jelentős hódítást is várnak; a kompakt kategóriában nincs még egy ilyen ár/érték aránnyal rendelkező típus.

Régen az “ezerhatos” volt a csúcsmodell, a Vesta is ekkora motort kap. Fotó: Lővei Gergely

Az alapváltozat ára 2 999 000 Ft, ezért a pénzért már ott vannak a biztonsági felszerelések (4 légzsák, blokkolásgátló, menetstabilizáló) a fedélzeten, de rádió vagy klíma már nincs. A középső Comfort szint 3 499 000 Ft-ba kerül, itt már van légkondi, tolatóradar, rádió, állítható magasságú vezetőülés, fűthető első ülések, ködfényszóró, távirányítós központi zár, tolatóradar. A Lux csúcs-szintért 3 899 000 Ft-ot kell fizetni, itt már digitális a légkondicionáló, Magyarország térképpel rendelkező navigáció, tolatókamera, komfortindex – ezt fűthető első szélvédővel (50 ezer Ft) és robotizált váltóval (250 ezer Ft) lehet megfejelni. Az összes Vestánál az alap színektől (fekete, fehér) való eltérés díja 119 000 Ft.

Sárfogó az első keréknél – egy úr a pokolban is úr

Egyféle motorral, a Lada saját fejlesztésű 1,6-osával adják a Vestát is, az elmúlt évben azonban fejlesztettek ezen egy keveset az oroszok, így már 105 lóerős ez a négyhengeres, amihez 5 fokozatú váltó csatlakozik. Amíg a kisautóknál 4 fokozatú hagyományos automatát kínálnak alternatívaként, a kompaktnál az 5 fokozatú váltót tették önműködővé – ezt télen be lehet tolni, míg az automatát bikázni kell. Apropó tél, – 35°C-ig garantálja a gyár, hogy a Vesta beindul.

Szebb burkolatot és 105 lóerős teljesítményt kap az ismerős 1,6-os

Jó áron és jó felszereltséggel adják az új Lada csúcsmodellt, amelyhez három év km-korlátozás nélküli garanciát is adnak. Az első 200 megrendelő a Pioneer limitált szériát kapja majd, amelynél ingyen kapják meg a +2 évvel kiterjesztett garanciát – ez egyébként 39 900 Ft-tól szerepel az árlistában. Pontos részleteket a www.lada.hu weboldalon lehet találni, illetve a márkakereskedésekben is meg lehet tekinteni az autót. Március 31-április 2 között Vesta nyílt hétvégét tartanak szerte az országban, ahol szívesen várják az érdeklődőket. Számítanak a régi Ladásokra is, a Vesta magyar bemutatóján részt vett egy 2107-es járőrautó is, Badár főtörzs közreműködésével.

LADA Vesta bemutató

Közzétette: LADA Auto Hungary – 2017. február 28.

Végül pedig a sokakat érdeklő kérdés: hogyan néz ki a belseje? Hát a bemutató alkalmából a szalon előtt álló, kívülről erős fénnyel megvilágított autóhoz fértem hozzá, ezzel kapcsolatban annyit tudok mondani, hogy sötétben fekete.

A Lux csúcs-szinten jár a navigáció, amelyhez Magyarország térképet adnak

A típus jövőjéről azt sikerült megtudjam, hogy egy év múlva, tehát 2018. január-februárjában érkezik meg a magyarországi kereskedésekbe a Vesta kombi változata, és pár hónappal ezt követően már a Cross szabadidő-autós megjelenés is választható lesz – a lépcsős hátú és a kombi karosszériához egyaránt. Dízel, vagy más benzinmotor (Oroszországban 1,8 literes, 122 lóerős négyhengeres is van) egyelőre nincs tervben.

Domborít az oldalfal, jellegzetes formájúak a kerékjárat-díszek

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!