Hirdetés – Az utóbbi években az autótuning egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Még nemrég ezt a fajta megoldást leginkább az Egyesült Államokban vették igénybe, de mostanában már a hazánkban is megjelenik. A car wrapping, azaz autófóliázás nagyszerű módja annak, hogy az autót dizájnosabbá tegyük.

Mi a car wrapping?

A car wrapping az autó speciális fóliával történő bevonásaként definiálható, amelynek köszönhetően megváltozik a jármű külső kinézete. A hatások gyakorlatilag láthatatlanok egy olyan személy számára, aki napi szinten nem foglalkozik professzionálisan autófóliázással. Tekintsd meg, mi is pontosan az autófóliázás.

Sok autótulajdonos számára az egyik legfontosabb aspektus a kocsi megjelenése. A választott szín ugyanis egy idő után unalmassá válhat, az új színű lakkért pedig rengeteget kell fizetni a szalonban. Vannak, akik egyszerűen néhány évente lecserélik az autójukat, mások viszont ragaszkodnak a kocsijukhoz, és szimplán csak a külsején szeretnének változtatni. Ebben az esetben a car wrapping kiváló módja az autódizájn felfrissítésére.

A car wrapping előnyei

Az autófóliázásnak számos előnye van, nem csupán esztétikai szempontból. Először is, ez a megoldás segít megvédeni az autót, pontosabban annak karosszériáját, a kedvezőtlen környezeti tényezőkkel szemben, mint például a szél, a hó, a jég, az eső, a napsugárzás, sőt még a jégeső is. Ráadásul az így bebiztosított karosszérián nem nagyon látszik az idő múlása sem, ami pozitívan befolyásolja az autó kinézetét. A car wrapping az éles kövek és az ajtók nyitásakor előforduló karcolások ellen is védelmet nyújt. Természetesen kisebb sérülésekről van itt szó, nem pedig súlyos közúti ütközésekről. Ez kiváló módszer az autótuningre is. Ez a megoldás egyébként teljesen visszafordítható, ami azt jelenti, hogy az autó tulajdonosa egy idő után leveheti a fóliát, és újra élvezheti kocsija eredeti színét. Érdemes azonban hozzáfűzni, hogy az alatt az idő alatt, amíg a fólia a karosszérián volt rajta, a lakk sokkal kevésbé volt kitéve az időjárási körülményeknek és kisebb károsodásoknak, így gyakorlatilag úgy nézhet ki, mintha új lenne. Ez különösen nagy jelentőséggel bírhat az autó új tulajdonosnak történő továbbértékesítése folyamán.

Vajon önállóan is elvégezhető a car wrapping?

Elméletileg bárki, aki rendelkezik a megfelelő anyagokkal és szerszámokkal, elvégezheti a car wrappinget. Valójában pedig ehhez a feladathoz tapasztalatra, precizitásra és pontosságra van szükség. Éppen ezért az autófóliázást csak a szakemberek végezhetik, akik értenek a szakmájukhoz és tisztában vannak azzal, miként kell autót úgy fóliázni, hogy az igazán profin nézzen ki, a felhelyezett réteg pedig a lehető legjobban tapadjon és hagyományos autólakkra hasonlítson.

(Nyitókép: Pexels)