Ugyan mit lehet egy BMW M4-es kupén variálni? Ami tényleg számít, amitől tényleg jobb lesz az autó? Mindezt az utcai használat szintjén. Bizony, lehet mit, mert lakva, használva derül ki, hogy a legjobbnak gondolt csúcsmodellekben ugyanúgy megtalálni a gyengeségeket, mint egy olcsóbb konfekcióautóban.
Témánk alanya az előző generációs, F82-es M4-es. Mivel nagyteljesítményű (431 LE) és viszonylag nagy tömegű autóról van szó, így nem mindegy, miként működik a fékberendezése. A gyár elöl négy-, hátul kétdugattyús féknyergekkel, elöl 360, hátul 350 mm átmérőjű tárcsákkal szerelte fel a 0-ról 100-ra 4,3 másodperc alatt katapultáló autót. A tulajdonosi tapasztalatok szerint azonban a gyári fékrendszer hamar túlmelegszik, 3-4 nagyobb fékezés után már búg, darál, és nemcsak egy fura hang, hanem kormányrezonancia is kíséri a jelenséget. Mindemellett elég darabosan adagolható a fékerő, gyorsan „bekap” a rendszer. A megoldást Páva Gábor, a pécsi O.CT tuningműhely vezetője a fékrendszer módosításában találta meg.

A felszerelt új tárcsa és nyereg. A lengéscsillapító tubusához rögzített tartály a csillapítás keménységének állításához szükséges. A rugóút klasszikusan menetes-anyás rendszerrel állítható. Fotó: Dombóvári Mihály

Megrendeltek a Movit cégtől előre hatdugattyús féknyergeket és 400 mm átmérőjű hűtött, perforált féktárcsákat, hátra pedig négydugattyús nyergek és 380 mm átmérőjű tárcsák kerültek. A nagyobb súrlódó- és hűtőfelület, valamint a jobb hőegyensúly megtette a hatását. Fékezéskor sokkal szebben adagolható a fékerő, az elmelegedési vibrációs jelenség is a múlté már. Fékbetétként a Movit Street Comfort betétjeit szerelték be, amelyek 500 Celsius- fokos hőterhelésig jól teljesítenek. Ugyan van a Movit cégnek egy 900 Celsius-fokot is bíró betétje (Pro Endura), azonban az utcai körülmények között túlzás, klubsportot űzőknek lehet jó választás.

Megérkezett a látványnak sem utolsó fékszett

Miként minden autógyártó, így a BMW is igyekszik minden modelljénél nagyobbra nyitni azt a vásárlói célterületet, amit az adott modell lefedhet. Egy olyan sportos darabnál, mint az M4-es, ezt úgy igyekszik elérni, hogy a sokak által kényelmetlennek vélt sportos tulajdonságokat tompítják – az ideges viselkedés, a kemény futómű nem mindenkinél szalonképes. Viszont aki nem csak dísznek vesz ilyen autót, annak hiányozhatnak a keményen sportos jellemzők. A vezetni szerető tulajdonosok szerint a gyári futómű még Sport+ állásban sem adja azt, ami egy hardcore utcai sportautótól elvárható, inkább amolyan öltönyös-brókeres, kényelmes forma. A válasz ez esetben a KW futómű-specialista DDC szettjének beépítése volt. Ez egy úgynevezett plug&play készlet, tehát a vezérlése kompatibilis az eredeti elektronikával, így a gyári beállítási lehetőségek megmaradnak – csak áthangszerelve. A készlet magassága mechanikusan állítható, Páva Gábor elmondása szerint ez egy olyan lehetőség, amit beszerelés után szinte senki nem használ, mert műhelyeszközök szükségesek hozzá. Így – hacsak a kocsi tulajdonosa nem kér mást – általában a gyári értékhez képest 20 mm-es ültetést állítanak be: ez egy, a mindennapokban élhető állapot, de mégis érezni (és látni) az előnyeit. A KW DDC a „Sport” beállításban is adja azt a keménységet, stabilitást (nem rázásról beszélünk), amit a gyári futómű még „Sport+” állásban sem. A KW ez utóbbi állásban a műhelyvezető elmondása szerint már „szögkemény”, pályanapokra való igazán.

Lépjünk is tovább, hol finomítható még egy ilyen szintű autó? Hát például a kipufogónál. Az okkult tuning egyik mai sztár gyártója az Akrapovic. Nagyon klassz holmikat dobnak a piacra, az M4-hez is kínálnak teljes készletet. Esetünkben a végdobot (és csöveit), valamint a rendszer középső részét cserélték. A végdob „Slip-On Line” néven fut, titániumból készül, így 3 kg-mal könnyebb a gyári acéldobnál. Fojtószelep-szabályzású, ezzel módosítható a torlónyomás, illetve párhuzamosan a kipufogó hangzása. A középső szakasz tartalmaz egy kis dobot, de a gyárinál kisebb az áramlási ellenállása. Az Evolution Link névre hallgató középrész is titánötvözet, 4,1 kg-mal könnyebb a gyárinál. A gyártó szerint a két kipufogótaggal 17,5 LE teljesítmény és 33,4 Nm nyomaték szabadítható fel. Gábor megerősítette, hogy ez valóban így van, de egy 431 lóerős autó esetén még virtuózabb utcai használat esetén sem azonosítható a többlet. Ahhoz versenypálya, profi sofőr és stopper kell.

Az amúgy is legényes autó még fickósabb lett az ültetéssel és az új 20 colos felnikkel

A tömegcsökkenés is a jobb teljesítménykihasználás felé billenti a mérleget. Ami sokkal inkább elégedetté teszi a felhasználókat, az az újszerű hang és a kinézet. Hasonlóképp inkább ízlés, mintsem a képességnövelés adja a hátteret a felnik cseréjéhez, de elméletileg a felszerelt Vossen felnik is járnak szofisztikált előnyökkel. Könnyebbek és erősebbek a gyáriaknál – alacsonyabb rugózatlan tömeget adnak, valamint hajtósabb üzemmódban, mikor a forró fékek a keréktárcsának is juttatnak a hőből, az ütésszerű hatásokat a felni jobban elviseli maradandó alakváltozás nélkül. A HF-1 jelű fekete felnikből előre 9×20, hátra 10,5×20 colosokat tettek fel a 18-as gyáriak helyére.

Általában nem öröm, ha az autó emelőn van. Kivéve, amikor egy ilyen, műszakilag szépen kidolgozott új alkatrészt kap a kocsi

Cikkünk elkészítéséhez az O.CT Tuning Hungária nyújtott segítséget.