Az A-oszlop melletti csövön szívja a levegőt a motor, a gázlómélység meghaladja az 1,5 métert!. Fotó: stefanforster.com

Ha nem jók a fények, menj vissza másnap – ezt az elvet vallja Stefan Forster német természetfotós, aki megvet mindenféle utólagos képmanipulációt. „A világ önmagában szürreális színekkel és fényjátékokkal ajándékoz meg bennünket, teljesen etikátlannak érezném beavatkozni ezekbe. Képeimet a természet alkotja, az én szerepem csupán annyi, hogy megosszam a nagyközönséggel a világ szépségét, és felhívjam a figyelmet arra, milyen fontos megóvnunk ezeket a kincseket” – írta 2017-ben kiadott albumának előszavában a 33 éves fotográfus.

A komfortos lakóautó baráti beszélgetésre is alkalmas, minden centi a komfort szolgálatában áll

Mivel a munkája a világ legeldugottabb zugaiba szólítja, olyan autóra volt szüksége, amivel bárhol és bármikor eljuthat úticéljához. Egy egyszerű terepjáró nem felelt volna meg a feladatnak, olyan jármű kellett, ami szállásként, konyhaként és stúdióként is megállja a helyét. A kiindulási alapot jelentő Toyota Hiluxból a német Hurter Offroad és az izlandi Arctic Trucks műhely faragott masszív terepjárót, a platón rögzített, minden kényelmi funkcióval felszerelt lakómodul pedig a Geocar alkotása.

A Hilux 3,0 literes dízelmotorjának teljesítményét 225 lóerőre növelték (+54 LE), a fékrendszert átdolgozták, a teherbírást 3,5 tonnára emelték, a nyomtávot pedig 30 centivel növelték. Az autó minden műszaki fődarabját, illetve kabinját teljesen leszigetelték, így a gázlómélység lenyűgöző, 1,6 méter! Elöl-hátul zárható differenciálmű dolgozik, az öt centivel megemelt karosszériát alulról teljesen leburkolták. Ivóvízből 110, gázolajból 250 litert képes magával vinni a Hilux, ehhez képest a 2,6 tonnás menetkész tömeg nem is sok.

Egy kis átalakítással hálószobává változik az étkező. A felületeket könnyen tisztítható, mégis otthonos kárpit fedi

Mivel gyakorlatilag a fél életét az autóban tölti, azt minden elképzelhető kényelmi extrával felszerelték. Nagyteljesítményű fűtő- és légkondicionáló berendezést építettek be (előbbi gázolajról, utóbbi LiFePo4-es akkumulátorokról üzemel), az otthonosságot melegvizes zuhany, gáztűzhely és hűtőszekrény teszi teljessé. A pihenést egy franciágy és egy gyerekágy szolgálja, hiszen útjain olykor a tanfolyamokat és fotós túrákat lebonyolító családi vállalkozást vezető felesége, valamint ötéves kisfiuk is elkíséri őt.

A lakórész tetőlemeze felnyitható, így engedve friss levegőt a kabinba. A hatalmas felépítmény alatt szinte elvész az eredeti Hilux