Hirdetés – Mint ahogyan az autópiparnak általában, úgy természetesen a hozzá ezer szállal kötődő tuningvilágnak is megvannak a maga trendjei, melyek évről-évre változnak. Bár a legtöbb esetben nem lehet drasztikus módosulásokról beszélni, azért megvannak azok a divathullámok, melyek meghatározzák az éppen aktuális időszakot – már ami a prémium kategóriás tuning világát illeti.

Merthogy Magyarországon sajnos még mindig nagyon gyakori eset, hogy az autótulajdonosok olcsó megoldásokkal, a közlekedésbiztonság tekintetében problémás replikákkal és hamisítványokkal próbálják meg feldobni vagy sportosabbá tenni nem ritkán drágább járműveiket is. Márpedig éppen a felsőkategóriás gépkocsik azok, melyek maximálisan megérdemlik, hogy prémium tuningot kapjanak, ami minden területen szebbet, jobbat és többet kínál az olcsó alternatíváknál.

Ha 2020-ban szeretnénk tuningolni autónkat, és mindenképpen követni akarjuk a trendeket, érdemes lehet megismerkedni az előttünk álló időszak legjelentősebb és legfontosabb megoldásaival. Lássuk, hogy melyek ezek!

Okosfunkciók az autóban

Az automatizált megoldások, az okosfunkciók korát éljük, így nem meglepő, hogy 2020-ban már egyfajta tuningelemként tekinthetünk az ehhez kapcsolódó lehetőségekre az autók esetében is. Bár itthon még kifejezetten gyerekcipőben járnak olyan extrák, mint amilyen például a hanggal aktiválható autós operációs rendszer, viszont ez ma már nem a távoli jövő, hanem az Apple jóvoltából abszolút a jelen. A cupertinói óriási mérnökei ugyanis elkészítették a CarPlay alkalmazást, ami gyakorlatilag az otthoni digitális segédként ismert és használt Siri autós alternatívájaként értelmezhető. Alkalmazása leginkább azért tekinthető tuningnak, mert gyárilag még egyik nagyvállalat sem alkalmazza, viszont akár ezt, akár ehhez hasonló megoldásokat egyre több helyen szerelnek már.

A hangutasításra épülő autós operációs rendszerek azon túl, hogy lényegesen megnövelik a közlekedés biztonságát, rengeteg olyan kényelmi funkciót is elérhetővé tesznek, melyek korábban talán elképzelhetetlenek voltak. Nem kell többé gombokat nyomkodni vagy tekergetni ahhoz, hogy bekapcsoljuk a fényszórót, a tempomatot, esetleg egy másik rádiós csatornára vagy zeneszámra váltsunk, egyszerű parancsszavakkal bármit irányításunk alá vehetünk. Példának okáért akár még a navigációt is, de menet közben lebonyolíthatjuk a bevásárlást, a telefon nyomkodása nélkül felhívhatunk bárkit, miközben bármit elintézhetünk az interneten keresztül maximális kényelem és biztonság társaságában.

Autófóliázás komplett festés helyett

A tuningvilágban mindig óriási figyelem irányult az autók megjelenésére, azon belül is főként arra, hogy a jármű milyen alapszínben vagy éppen színekben pompázik. Mivel a karosszéria teljes átfújása óriási költségeket emészthet fel és rengeteg papírmunkával jár, ezért nem meglepő, hogy 2020-ban nagyon fontos trenddé vált az autófóliázás. Nem árt azonban vigyázni, hiszen Magyarországon sokan még mindig a rossz minőségű dekorfóliákkal borítják a járműveket, melyek tökéletesen alkalmatlanok erre a feladatra, ezáltal csak ideig-óráig maradnak mutatósak, hamar megrepedeznek, megfakulnak, miközben roncsolják az autó eredeti fényezését is.

A felső kategóriás tuning világában ma már kifejezetten erre a célra megalkotott autófóliákat alkalmaznak! Ezek nemcsak magasabb minőséget, hanem sokkal nagyobb tartósságot is kínálnak, kiválóan ellenállnak az UV-sugárzásnak, a kisebb sérüléseknek, és mivel együtt élnek az autókkal, nem nyúlnak ki, nem mennek össze, nem repedeznek meg a sarkokon, de nem is fakulnak meg. Hozzájárulnak a jármű védelméhez, nem befolyásolják negatívan az eredeti festést – évek múltán is könnyedén eltávolíthatók –, miközben szinte bármilyen árnyalatot képesek az autó egyes elemeire varázsolni.

Chiptuning az extra lóerőkért

Bár az optikai tuning nyilván a leglátványosabb megoldás, ha szeretnénk elrugaszkodni a gyári kialakítástól, azonban egy ilyen autótól elvárja az ember, hogy jobb teljesítménnyel is rendelkezzen, mint az átlag. Bár léteznek rá más alternatívák, 2020-ban azonban várhatóan nagy népszerűségnek örvend majd ebben a kategóriában a chiptuning. Ezzel a megoldással a szakemberek módosítják a gépjármű központi számítógépét annak érdekében, hogy a gyárilag elfojtott lóerőket biztonságos keretek között felszabadíthassák. Mivel nem megfelelő körülmények között a tuning ezen formája kifejezetten kockázatos lehet, mindig figyeljünk oda rá, hogy csak megbízható, garanciális munkavégzést biztosító szervizbe vigyük szeretett autónkat.

Ma már ugyanis a chiptuninghoz – főleg a drágább típusú járművek esetében – fontos olyan szoftvereket alkalmazni, melyek sokéves tesztelést követően, valódi mérnökök által lettek megalkotva, és ugyanolyan biztonságosak, mint a gyári rendszerek. A motortuning ebben az esetben arra épül, hogy főként a felsőkategóriás autógyártók ugyanazt a blokkot gyakran más vezérléssel ellátva dobják piacra az egyes modellekhez, vagyis a butítás feloldásával akár jelentős extra teljesítmény is nyerhető. Ez pedig az előttünk álló hónapokban is kimagaslóan fontos lesz azok számára, akik tuningolni szeretnék járműveiket.

Sportkipufogó helyett hanggenerátor

A sportkipufogó, valamint az így biztosított sportos hang sokak szerint az autótuning egyik legfontosabb eleme. Ez a vélemény kifejezetten trendi marad idén is, azonban nem árt tudni, hogy ma már a jobb minőségű sportdobok és komplett rendszerek helyett vannak sokkal egyszerűbb, sokoldalúbb és hatékonyabb megoldások is. Ezek az úgynevezett hanggenerátorok, melyek azt a célt szolgálják, hogy módosítsák a gépjárművek hangjait, ezáltal a legdögösebb sportkocsikat megszégyenítő bömbölést tudjunk kicsikarni belőlük a segítségükkel. Hogy miért nem jó ebből a célból a sportkipufogó?

Leginkább azért, mert csak egyetlen hangra képes, méghozzá maximális hangerővel, és nem biztos, hogy ha autópályán közlekedünk, vagy a barátokkal utazunk valahová, akkor kellemes lesz folyamatosan azt hallgatni. A hanggenerátor az autó alvázára, a gyári kipufogórendszer módosítása nélkül kerül felszerelésre, és az autó CAN-hálózatához csatlakoztatva – az ECU módosítására nincs szükség – képes folyamatosan monitorozni a fordulatszámot vagy a leadott teljesítményt, így még egy alaposan lefojtott dízelautóból is olyan szédületes hangot tud előcsalni, amit korábban talán még csak a versenypályákon hallottunk. A hangmodulok előnye, hogy megfelelő minőségben orbitális hangerőre és realizmusra képesek, hiszen gyári – BMW, Maserati stb. – technológiákra épülnek, akár még visszadurrogás funkcióra is alkalmasak, miközben az autó vezérlőjéről vagy okostelefonunkról is könnyedén módosíthatjuk vele valós időben a jármű hangját.