Hirdetés – A felsőkategóriás autók tulajdonosai gyakran eljátszadoznak a gondolattal, hogy a motorháztető alatt lapuló lőerők számának megnövelése mellett már megjelenésével messziről jelezzék a tulajdonukban lévő jármű különleges jellegét. Ilyenkor kerül szóba az itthon gyakran szitokszóként emlegetett autó tuning fogalma.

Míg ugyanis az Egyesült Államokban több évtizedes hagyománya és óriási megbecsülése van a professzionális keretek között megvalósított tuningnak, addig Magyarországon még mindig az olcsó, rossz minőségű, kínai hamisítványokon alapuló megoldások hódítanak. Szomorú leírni, de gyakran a drága gépjárművek esetében is.

Ez azért különösen meglepő, mert ma már hazánkban ugyanúgy elérhetők ezekhez az autómodellekhez a gyárival megegyező-, azoknál gyakran magasabb minőséget képviselő tuningelemek. Különösen széles termékkínálatot találunk például a BMW egyes típusaihoz, hiszen nagyon sok tuningcég készít gyakran komplett csomagokat a bajor gyártó modelljeihez, melyekkel növelhető a motor teljesítménye, sportosabbá tehető a karosszéria vagy éppen látványosabbá a beltér. Ebben a tekintetben az egyik abszolút éllovasnak már hosszú évek óta az AC Schnitzer tekinthető.

Az AC Schnitzer, mint a BMW vezető tuningmárkája

Minden egyes tuningcégen belül folyamatosan jelentős fejlesztések zajlanak azért, hogy a kiszemelt autómodellekből minden tekintetben a legtöbbet hozhassák ki. A BMW esetében minden kétséget kizáróan a német AC Schnitzer áll az élen, akik kiemelkedő színvonalon, iránymutató megoldásokkal kínálnak különálló elemeket és komplett tuningcsomagokat a márka szerelmeseinek.

A gyártó gondosan ügyel arra, hogy minden újdonságával megtartsa sajátos stílusjegyeit és sportos karakterét, miközben a legtöbb BMW modellhez átfogó megoldásokat kínálnak. Legyen szó a jármű külső- és belső megjelenéséről, a kipufogórendszerről, a motor teljesítményét növelő megoldásokról, a futóműről vagy éppen a különleges felnikről, az AC Schnitzer mindenből prémium minőséget kínál, ami különösen fontos kulcsszó egy ilyen kategóriát képviselő járműnél.

Miért fontos a prémium tuning?

„Több okból kifolyólag is. Egyrészt ott a presztízs kérdése, hiszen amennyiben hajlandóak vagyunk sokmillió forintot kiadni egy luxuskategóriás BMW-ért, akkor nemcsak autónkat, hanem saját magunkat is minősítjük vele egy olcsó tuningalkatrésszel. Nyilván nem arról van szó, hogy mindenből a legdrágábbat kell megvásárolni, de ebben a kategóriában már fontos a prémium ligából válogatni, hiszen nemcsak az esztétika, hanem a biztonság tekintetében egyaránt komoly problémákkal szembesülhetünk.” Jegyezte meg Kemecsei Imre, aki a Premium Car Design tulajdonosaként már évek óta hivatalos magyarországi AC Schnitzer forgalmazó.

Vegyünk példának egy olcsó légterelőt. Ránézésre a kínai modellek is jól néznek ki a képen, néha még élőben is, de anyaghasználatuk silány, ebből kifolyólag lehetetlenség őket szépen fényezni, rendszerint valamilyen alakítást, extra fúrást-faragást igényelnek a megfelelő felszereléshez, de sem a megjelenés, sem az összhatás tekintetében nem hoznak majd olyan eredményt, mint egy professzionális gyártó éveken át tesztelt tuningeleme. A helyzet ráadásul könnyen balesetveszélyessé válhat, ha például egy olcsó replikafelni mellett döntünk. A prémium kategóriás tuningfelnik esetén azért tudnak különleges megjelenést és megoldásokat alkalmazni, mert speciális anyagokból készülnek. Egy kínai replika azonban azért olcsó, mert nem kerül bele elegendő és megfelelő alapanyag, ami az ilyen nagyteljesítményű járművek esetében kifejezetten veszélyes lehet, elegendő csak egy gödör, és a silány minőségű felnivel nagyobb eséllyel kapunk defektet, ami súlyos baleset forrása lehet. Röviden: ne kockáztassunk, a luxuskategóriás autókhoz prémium tuning tartozik, és ez nem képezheti vita tárgyát.

AC Schnitzer tuninglehetőségek a BMW X3 kapcsán

Mint fentebb már elhangzott, az AC Schnitzer az egyik legnagyobb, rengeteg díjjal büszkélkedő tuninggyártó, akik komplett programot kínálnak a legkülönfélébb modellekre. Itthon leginkább a BMW 3-as és 5-ös sorozata a legnépszerűbb, ha egy kis extráról van szó, de a prémium tuning kapcsán kifejezetten keresettek a BMW X3-hoz elérhető megoldások. Lássuk, hogy konkrétan ennél a modellnél mit kínál a tuningcég.

Az AC Schnitzer által módosított BMW X3 a gépjármű külsejét és belsejét egyaránt alaposan átalakította. A karosszéria sportosabb megjelenését például egy új spoilercsomag segítette meg, mely magába foglal egy első- és egy hátsószoknyát, illetve egy tetőn található légterelőt. Esztétikai jellegük mellett ezek az elemek az autó teljesítményére is pozitív hatást gyakoroltak, hiszen segítségükkel mindkét tengelyen megnövekedett a leszorítóerő.

Szintén többfunkciós kiegészítő lett az AC Schnitzer tuningcsomagjában a krómozott vagy karbon kivitelben elérhető kipufogóvég, mely alaposan feldobja az autó hátulját, de a teljes összképet megdobják a 20 colos AC1 felnik, melyek elérhetők antracitszürke és ezüstszínekben, vagy a 21 colos Type VIII felnik, melyek kéttónusú fényezéssel büszkélkedhetnek. Mindezt különösen sportossá tehetjük az új ültetőrugók által, melyek akár 2,5 centiméterrel is csökkenthetik az autó súlypontját, ezzel biztosabb úttartást kínálva.

A külső mellett a német mérnökök a motorhoz is hozzányúltak egy kicsit, így a 2 és 3 literes dízelmotorhoz is elérhető a szettben egy-egy teljesítménynövelő megoldás. Segítségével az eredetileg 190 lóerős xDrive20d motorból 222 lóerőt, a 265 lóerős xDrive 30d motorból pedig 315 lóerőt lehet kihozni a szoftveres módosítás során.

Természetesen az AC Schnitzer ismét gondoskodott a beltéri módosításokról, így a tuningcsomagban a vásárlók kérhetnek maguknak különféle alumínium kiegészítőket, például sportosabb pedálfelületeket vagy váltógombokat.

A német tuninggyártó egyébiránt a legtöbb modell esetében ezeken a pontokon kínál változtatást, illetve alternatívákat, amennyiben tehát más BMW-típussal rendelkezünk, akkor is érdemes lehet körülnézni az AC Schnitzer felhozatalában, hiszen többféle szett közül válogathatunk majd, melyek minden elemükben a prémium kategóriát képviselik.