A Roomster tanulmány változatát először 2003 májusában a Frankfurti Autókiállításon mutatták be. A szakújságírók és potenciális vásárlók számos visszajelzése alapján úgy döntöttek, hogy egy megfelelő sorozatgyártású gépjárművet fejlesztenek ki belőle. Csekély két és fél évvel ezután Genfben mutatják be a nyilvánosságnak az új Škoda Roomstert.

A Roomster belső terének variálhatóságával és fiatalos, friss dizájn-jával egyedülálló. A hatalmas csomagterével, sok rakodó rekeszével valamint a flexibilisen alakítható Varioflex-hátsó üléssornak köszönhetően meggyőző lehet a vásárlók számára. Az oldalvonalak dinamikáról tanúskodnak, a nagy üvegfelületek pedig a nagy térkínálatot hangsúlyozzák.

A vásárlók 3 benzin motor és 3 dízelmotor közül választhatnak, melyek kézi és automata sebességváltóval egyaránt rendelhetőek. A Škoda Roomster gyártása a Kvasiny üzemben folyik majd.

Az értékesítés a legfontosabb európai piacokon, beleértve Csehországot is, 2006 nyarán kezdődik. A Škoda Roomster első nyilvános bemutatója 2006. február 28-án lesz a Genfi Nemzetközi Autókiállításon. A modell magyarországi bevezetése 2006 őszén várható.