Az utóbbi években több autógyártó is a fontolva haladás stratégiáját választotta, a korábbinál hosszabb ideig piacon tartva öregedő konstrukcióját. A bevált alapokat megtartva és a fontos pontokon aktualizálva váltott generációt az Opel Corsa és a Ford Fiesta, a Toyota viszont a harmadik generációhoz sorolja a 900 ponton áttervezett Yarist, pedig az eredetileg 2010-ben bemutatott kisautót 2014-ben már alaposan felfrissítették.

Modern kormány és régimódi kapcsolók. Fotó: Hilbert Péter

Nem vitás, hogy a kínálat sztárja a hibrid változat, a szigorú környezetvédelmi normák miatt a japánoknak mégis megérte költeni egy vadonatúj, 1,5 literes szívó benzinmotor fejlesztésére. A 99 lóerős 1,33 literes utódja 111 lóerőt tud, különlegessége, hogy alacsony fordulaton Otto- helyett a hibridekből ismert Atkinson-ciklusban is képes működni, így 12%-kal takarékosabb működésre képes. Papíron ígéretes darab, mint maga a kisautó, a valóságban azonban sokkal árnyaltabb a kép. Külsejét addig csiszolgatták, amíg az eredeti, bájos arc agresszív, az összkép pedig kissé kusza lett. A fekvő hátsó lámpák sem illenek hozzá, emiatt kár volt átállítani a présszerszámokat.

Szép az üléskárpit, megfelelő a helykínálat

Utastere nem változott ennyit, pedig ráfért volna. Hiába jobb minőségűek a műanyagok és kifogástalan az összeszerelés, ha ilyen sötét és ingerszegény a belső. A legendás ergonómia sincs a topon, nehéz megtalálni a kényelmes üléspozíciót. Magas a vezetőülés, végállásban is messze van a kormány, az idejétmúlt menürendszert használó központi kijelző pedig csak az utasnak esik kézre, ami nem a balkormányos változat gyengéje. Miközben sávelhagyás-figyelő csipog, ha átlépjük a felezőt, továbbra sincs érintésre hármat villanó komfortindex, az ülésfűtés kapcsolóját pedig a kézifék alatt kell keresni. Helykínálata külső méreteihez képest elegendő, jó a kilátás, nagyok a tükrök kicsi, szögletes karosszériája egy szűk parkolóhelyre is egyszerűen bemanőverezhető. Ebben a kategóriában átlagosnak számít a csomagtartó mérete is, a napi rutin során jól használható.

Nagyobb bevásárlásra is alkalmas a raktér

Klasszikus szívómotorosként kell vezetni, erejét magasabb fordulatszámon csillogtatja meg, az alacsonyabb tartományban ezért kissé gyengének tűnik, hiszen legalább 3000-ig kell pörgetni, hogy érezhetően meginduljon. Kissé kelletlennek tűnik, pedig van benne erő, rugalmasságban azonban nem tud versenyezni a mai turbómotorokkal. Hatfokozatú váltója rövid áttételezésű, gyakran kell kapcsolgatni, sztrádatempónál 3100-at forog a főtengely. Bár országúti etapokon 5,0 liter alá megy a pillanatnyi fogyasztás, a tesztprogram során 6,7 literre jött ki az átlag, ez az ára a megkívánt pörgetésnek. Bár egy kis hot hatch is lehetne, jól hallható hangja nem a legszebb tónusban szól, kemény hangolású futóműve inkább rázóssá, mint sportossá teszi. A jó fogású kormány, a precíz irányíthatóság és a rövid utakon járó váltó szépít a hajtáslánc gyengéin, ami a kedvezőnek számító 3 985 000 Ft-os alapárról is elmondható. A költséges frissítéssel és az új motorral sem lett vonzóbb a benzines Yaris, továbbra is a hibrid a legjobb választás.

Alapáron (Live) 15 colos felnik járnak, a tesztautón (Style) 16 colosak voltak

Tetszett
• ideális méretek
• gyártási minőség
• ár/érték arány

Nem tetszett
• diszharmonikus benzinmotor
• ódivatú belső

Összegzés
A külső-belső dizájn ízlés dolga, a mai mezőnyben ritkának számító vadonatúj, négyhengeres, szívó benzinmotor viszont innovatív technológiája ellenére várakozáson alul teljesít a Yarisban. Az alapos frissítés ellenére érezni a konstrukció korát, vannak gyengéi, melyeken csak egy modellváltás segíthet.

Toyota Yaris 1.5 VVT-iE
Összlökettérfogat: 1496 cm3
Hengerek/szelepek: S4/16
Max. teljesítmény: 82 kW (111 LE) 6000/perc
Max. forgatónyomaték: 136 Nm 4400/perc
Hossz./szél./mag.: 3945/1695/1510 mm
Tengelytáv: 2510 mm
Nyomtáv elöl/hátul: 1485/1470 mm
Fordulókör: 9,6 m
Saját tömeg/teherbírás: 1040/505 kg
Csomagtér: 286-768 l
Üzemanyagtank: 42 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 11,0 s
Max. sebesség: 175 km/h
Város/országút/vegyes: 5,7/3,9/4,6 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,7 l/100 km
CO2-kibocsátás: 103 g/km
A modell alapára: 3 685 000 Ft (1.0 VVT-i, 69 LE)
A tesztelt verzió ára: 3 985 000 Ft

Az új lámpák optikailag szélesítik a karosszériát. Fotó: Lővei Gergely

Literek és forintok – Toyota Yaris Hybrid teszt
Az 1,5-ösnél drágább, viszont jóval kevesebbet fogyaszt a hibrid változat. Vajon megéri a vaskos felárat?

Szinte hihetetlen, hogy egyetlen más gyártó sem reagált a Yaris Hybrid piaci térnyerésére. Öt éve létezik a vegyes hajtású változat, és még mindig csak az egyetlen full hibrid a kisautók mezőnyében. Népszerűségét jól jelzi, hogy vannak olyan országok, ahol a Yaris-értékesítés több mint 40%-át teszi ki a hibrid. A frissített köntösbe csomagolt típus műszakilag nem változott, vagyis az 1,5 literes benzinmotor (ez egy régebbi fejlesztés) és egy villanymotor hajtja az első kerekeket az e-CVT sebességváltón keresztül. Mivel viszonylag kis kapacitású az akkumulátor, nagyjából 40 km/óráig gyorsíthatunk tisztán elektromosan, de ez inkább amolyan elméleti lehetőség. Piros lámpától indulva, ha nem szeretnénk feltartani a forgalmat, szinte azonnal beindul a benzines egység. A takarékoskodás inkább ott jelentkezik, hogy menet közben, állandó tempónál lekapcsol a benzinmotor, illetve az sem mellékes, hogy az elektromotor hatékonyan tudja támogatni a belső égésű erőforrást.

Erőmérő van a bal oldalon

A 100 lóerős rendszerteljesítmény ellenére mégsem tűnik dinamikusnak a hibrid Yaris, nagy gázadásra felbőg a motor – nem éppen kellemes tempósan autózni vele. Ahhoz viszont kétség sem férhet, hogy nagyon takarékos, tesztünk során 4,6 literes átlagot regisztráltunk. A 4 995 000 Ft-os ár persze nem csekély az 1,5-ös 3 985 000 Ft-jához viszonyítva, de ha jobban belegondolunk, ezért az összegért kapunk egy alacsony fogyasztású, környezetbarát, automatikus váltós és nem utolsósorban modern kisautót.

A hajtáslánc működési jellegéből adódóan gyorsításra felbőg a motor, a takarékosság persze nem lehet kérdés